Nieuwe damwanden voor Havenkom Middelharnis

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Bij de Havenkom in Middelharnis is Strukton Civiel West bv in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee begonnen met het ‘drukken’ van de damwanden.

Er is voor deze techniek gekozen zodat het werk in de historische haven nagenoeg trillingsvrij kan gebeuren.

De damwanden worden met een speciale kraan vanaf een ponton de grond ingedrukt. Dit onderdeel van de werkzaamheden duurt ongeveer twee weken. Vanaf september 2019 is in het gebied in het centrum van de dorpskern een ingrijpende opknapbeurt gaande. Daarbij wordt het verkeer omgeleid en delen van straten en kades liggen opengebroken. Vanaf een werkschip en vanaf de wal wordt hard gewerkt aan de zogenoemde Havenkom. Om precies te zijn gaat het om de Kaai, het Vingerling en de Spuistraat.

Herstelwerk

Uit onderzoek bleek eerder dat de historische kades in dit deel van het ‘beschermd dorpsgezicht’ in slechte staat waren. Herstelwerk én versteviging van de kades was nodig voor de veiligheid. De gemeente maakte vanwege de complexiteit van het project gebruik van een bouwteam van deskundigen uit de gemeente en de aannemer om een ontwerp te maken. Daarbij werd ook rekening gehouden met wensen van omwonenden, ondernemers en gebruikers.

Mooier

Voor een deel van de kades bestaat het werk vooral uit het mooier maken. Dat betekent dat oud voegwerk wordt weggehaald, er goed wordt schoongemaakt en nieuwe voeg wordt aangebracht. Voor andere delen is dat niet voldoende en moet de kade echt verstevigd en vervangen worden. Dat betekent dat gaten in de muren worden geboord en dikke palen en ankers worden aangebracht voor de stevigheid. Die palen gaan tot ruim negen meter diepte de grond in. Vervolgens kan het metselwerk weer worden hersteld.

Dieseldiefstal

De werkzaamheden gaan goed. Tegenslag was recent de diefstal van ongeveer 400 liter dieselolie. De kostenpost was extra groot omdat de dieven na hun actie de diesel hadden laten lopen. Daardoor waren zowel de ondergrond als de haven vervuild geraakt. Het opruimwerk bracht extra kosten met zich mee.

Het is de bedoeling om rond juni de werkzaamheden af te ronden. Daarbij is de laatste stap het aanleggen en plaatsen van de nieuwe bestrating, bankjes en steigers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen