28.750 euro voor Sophia Kinderhersencentrum

Foto: Sam Fish

Het is alweer een tijdje terug dat alle wandelaars van de dertigste Omloop zijn gefinished. Tijd om de balans op te maken.

Door Sam Fish

In totaal deden tussen de 1000 en 1500 mensen mee. “Er kwamen bij de start ineens heel veel wandelaars bij voor de 20 kilometer. Die hebben we allemaal een nummer gegeven, maar niet allemaal ingeschreven,” geeft Omloop-voorzitter Willem-Jan Kom toe. “Dat zorgt er dus wel voor dat we niet een exact aantal lopers hebben. Het waren er in ieder geval heel veel, meer dan vorig jaar.”

Kleine cheques

Het was een gezellige tocht, met veel activiteiten langs de route. “En dat was top. De lopers krijgen daar energie van, precies genoeg om door te gaan,” zegt Kom. En die gezelligheid is prettig, maar er wordt natuurlijk gelopen met een doel.

Zo hebben drie kleine doelen elk een cheque gekregen van 1500 euro. De eerste daarvan was voor de Ouddorpse Reddingsbrigade. Zij gaan het geld besteden aan het opleiden van nieuwe leden.
Cheque twee was voor het Rode Kruis van Goeree-Overflakkee. Met dit geld zorgen zij voor het trainen van vrijwilligers en materiaal om in te zetten bij evenementen.
De derde en laatste kleine cheque werd uitgereikt aan Natuurmonumenten. Met het geld zorgen zij dat de natuur mooi blijft voor mens en dier.

Grote cheque

Naast de kleine doelen was er ook het grote doel. Dit jaar was dat het kinderhersencentrum van het Sophia Kinderziekenhuis. Het overgebleven geld dat werd opgehaald met de jubileum Omloop gaat naar hen. En wat een prachtig bedrag! “Ik ben trots op de lopers en dankbaar voor alle donateurs,” zegt Willem-Jan. “Het is een prachtig bedrag dat ik mag overhandigen.” De cheque wordt omgedraaid. “28.750 euro voor het Kinderhersencentrum!”

Geld ophalen

Nieuw dit jaar was het doneren via de website van de Omloop. Dat werd massaal gedaan. Maar natuurlijk zijn ook kinderen voor hun school langs de deuren gegaan om geld in te zamelen. En ook de volwassen lopers zochten sponsoren. En er zijn er een aantal die het super goed hebben gedaan.

Zo is daar Noa Hokke. Zij heeft van alles kinderen het meeste geld opgehaald voor de Omloop. Namelijk € 292,50 in totaal! En dat al voor de vierde keer op rij. Ze zit nu in groep 8 en kan volgend jaar niet meer mee doen met haar school. Als bedankje voor haar inzet kreeg ze een certificaat en een cadeau van het Sophia Kinderziekenhuis.

Maar Noa is niet de enige die geldt heeft opgehaald met haar school. Zij deed dat voor Het Kompas in Den Bommel. Ondanks haar opbrengst is dat toch niet de school die gemiddeld het meest heeft opgehaald per leerling. Die eer is voor CBS Albert Schweizer uit Stad aan ’t Haringvliet. Met 66 leerlingen haalden zij € 2596,60 op voor de Omloop. Dat betekent een gemiddelde opbrengst van € 39,30 per leerling.

De scholen liepen niet alleen voor het goede doel, maar ook voor zichzelf. Zo is de helft van het opgehaalde bedrag voor de Omloop en de helft voor de school zelf. Een goede motivatie om nóg meer geld op te halen!

Sophia Kinderhersencentrum

Zoals gezegd is het grote doel van dit jaar het Kinderhersencentrum van het Sophia Kinderziekenhuis. Daar werken specialisten en wetenschappers met verstand van hersenen samen. Dit doen ze voor kinderen met aandoeningen van hoofd, hersenen en zintuigen. Bijvoorbeeld eet- en stemmingsstoornissen. Maar ook hersentrauma’s, epilepsie en autisme.

In het Kinderhersencentrum wordt de werking en ontwikkeling van de hersenen gemeten. Op die manier worden de patiënten gemonitord en worden problemen snel gevonden. In het centrum worden testen afgenomen en doen de kinderen opdrachten. Allemaal op zo’n manier dat het voor de kinderen een plezier is om langs te komen.

Met de 28.750 euro die het Kinderhersencentrum heeft gekregen van de Omloop kunnen ze mooie dingen doen voor kinderen. Zowel de organisatie als het Sophia Kinderziekenhuis bedankt alle sponsoren, groot en klein.

Reacties