Bouw nieuwe woon- zorglocatie Dirksland begonnen

Foto: Sam Fish

De plannen liggen er al heel lang, maar dinsdagmiddag 19 november was het eindelijk zover. De eerste palen van de nieuwe woon- zorglocatie in Dirksland zijn de grond in geslagen.

Door Sam Fish

In 2010 is begonnen met de vernieuwingsslag van de zorglocaties op het eiland. Ebbe & Vloed, het Nieuw Rijsenburgh en de Vliedberg zijn inmiddels klaar. Tijd voor Dirksland. Daar komt een heel nieuw gebouw achter basisschool de Prins Maurits. En de bouw is nu officieel begonnen.

De eerste paal

Het was de eer aan Ellen Hoogervorst van de Raad van Bestuur van CuraMare en Henk Brinkman van de Raad van Bestuur van Sjaloom Zorg. De nieuwe locatie is ten slotte voor beide organisaties. De twee mochten dan ook samen de symbolische eerste paal de grond in slaan.

Nieuwe naam Start bouw Bestenwaerd

Zo’n nieuwe locatie is natuurlijk hartstikke leuk, maar het heeft ook een naam nodig. Zo noemen veel mensen het op dit moment nog ‘De Nieuwe Geldershof’, maar dat is het toch echt niet. De nieuwe naam wordt onthuld als de paal in de grond zit. Alles uiteraard onder grote belangstelling van cliënten en medewerkers van beide organisaties.

Het is de taak aan wethouder Daan Markwat om samen met medewerkers en cliënten van CuraMare en Sjaloom Zorg de naam bekend te maken. Door aan een touw te trekken wordt er een doek verwijderd en komt de naam tevoorschijn. Al ging dat niet zo soepel als gepland. Bij de eerste ruk aan het touw breekt er namelijk een stuk van het bord af. ‘Bestenwaerd’ komt er tevoorschijn.

“Excuses voor het kapot maken van het bord,” zegt de wethouder later tijdens zijn toespraak. “Mij was verteld om iets harder te trekken omdat hij stroef zou gaan. Dat was inderdaad het geval, maar het was niet mijn bedoeling om het kapot te maken. Maar als het gebouw er eenmaal staat, dan zal niemand daar meer op letten. Ik wil in ieder geval iedereen feliciteren met de komst van dit prachtige pand.”

Bestenwaerd

De nieuwe locatie gaat dus Bestenwaerd heten, vernoemd naar de polder die vroeger ongeveer op die plek lag. Het gebouw zal ingenomen worden door zowel Sjaloom Zorg als CuraMare. Zo komen er voor Sjaloom Zorg 53 woningen. Daarvan zijn er acht studio’s voor mensen met een meervoudige complexe beperking. Voor CuraMare komen er vier woongroepen en 18 appartementen.

Daarnaast komen er plaatsen voor kortdurende eerstelijnsverblijf. Dat houdt in, zorghotel. Deze appartementen zijn flexibel daardoor beschikbaar voor verschillende doelgroepen.

Geldershof

“De Geldershof is ongeveer dertig jaar geleden gebouwd,” zegt Markwat verder nog in zijn toespraak. “Het was een voorziening waar behoefte aan was. Maar die behoeften zijn veranderd. Als gemeente zijn we trots op deze samenwerking en de nieuwbouw. De speelplaats die op de huidige bouwplaats stond is verplaatst en er wordt gesproken over meer speelvoorzieningen. Ook wordt er gepraat over parkeergelegenheid. Er is al over een hoop vragen gesproken en er zijn ook al een hoop oplossingen bedacht. We mogen trots zijn op deze aanwinst.”

Het is de bedoeling dat de nieuwbouw in het eerste kwartaal van 2021 klaar is. Wat er met de Geldershof gaat gebeuren is nog niet besloten.

Reacties