Acute Opname Afdeling voor Van Weel-Bethesda

Foto: Sam Fish

Onder het toeziend oog van alle beschikbare medewerkers van het ziekenhuis in Dirksland werd op maandagochtend 4 november een nieuwe afdeling geopend. Na een jaar hard werken is de Acute Opname Afdeling eindelijk een feit.

Door Sam Fish

De komst van de nieuwe afdeling brengt een reorganisatie met zich mee. Vier afdelingen zijn opnieuw ingedeeld tot drie. Namelijk de Acute Opname Afdeling, de Verpleegafdeling 1 (beschouwend) en Verpleegadeling 2 (snijdend). De huidige dagbehandeling blijft bestaan en de short stay krijgt alleen een naamsverandering en wordt het Kort Verblijf.

De 120 medewerkers van de afdelingen blijven allemaal. “Zij mochten een eerste en tweede keus doorgeven voor waar ze wilden werken,” vertelt Bram Bolle, projectmanager van de nieuwe afdeling. “Met goed overleg hebben we maar vier mensen naar hun tweede keus moeten overplaatsen. Dus daar zijn we heel tevreden over.”

Belangrijk

De afdeling is belangrijk voor de toekomst van het ziekenhuis, zo vertelt Paul van der Velden van de Raad van Bestuur in zijn speech. “Toen ik in het ziekenhuis kwam werken waren er in heel Nederland 230 ziekenhuizen. Op dit moment zijn dat er nog maar 69. Het moet niet vanzelfsprekend zijn dat er hier in Dirksland een ziekenhuis is, daar hebben we echt geluk mee,” vertelt hij. “We werken er dan ook heel hard aan om dit ziekenhuis te behouden. Dat doen we door vernieuwing en modernisering. Er komt een nog een vergrijzingsgolf aan en daar moeten we ons hier in het ziekenhuis ook op voorbereiden.”

Daarnaast is de afdeling niet alleen belangrijk voor het behoud van het ziekenhuis. Het is ook goed voor de andere medewerkers. Zo moet de nieuwe afdeling gaan zorgen voor minder pieken in de werkdruk. En dat zou moeten leiden tot meer rust op de afdelingen. Dat is dus ook meteen beter voor de patiënten die voor een langere periode in het ziekenhuis verblijven. Hun zorg blijft namelijk ook constant, omdat de verpleegkundigen niet meer worden weggeroepen voor acute opnames.

Acute Opname Afdeling

De nieuwe afdeling zorgt voor een hoop positiviteit in het ziekenhuis. “We beginnen de dag met een sta sessie,” laat Bram weten. “Dat is een soort briefing. Daarbij worden alle patiënten doorgenomen met de specialisten. Zo is er heel snel een overzicht van wie welke zorg nodig heeft. Deze specialisten komen twee keer per dag langs bij de patiënt.”

Door die specialistische en acute zorg is er meer tevredenheid bij zowel de patiënten als de medewerkers. Daarnaast zorgt het ook voor stressvermindering op de andere afdelingen. “Ze worden daar nu niet afgeleid door de patiënten die acute zorg nodig hebben, aangezien daar nu een aparte afdeling voor is,” verduidelijkt Bram. “Daarnaast komt deze afdeling ook met voordelen. Zo hebben we, na de spoedeisende hulp, voorrang bij het lab en andere specialisten. Daardoor kunnen wij hier heel snel zien welke zorg er precies nodig is. Dat zorgt hopelijk ook voor een lager sterftecijfer.”

Op de nieuwe afdeling is plaats voor 18 patiënten. Zij mogen daar maximaal 48 uur blijven. “Na die 48 uur is het voor ons duidelijk of we de patiënt moeten overplaatsen naar een andere afdeling of dat ze naar huis mogen,” aldus Bram.

Verbouwing

De Acute Opname Afdeling zit op de eerste verdieping, daar waar eerst de dagbehandeling zat. Die afdeling is nog een verdieping naar boven opgeschoven. Om de nieuwe afdeling helemaal goed te laten lopen zijn er een paar kleine aanpassingen gedaan. “We hebben de balie naar het begin van de gang verplaatst, dat was praktischer,” zegt Bram. “We hebben eigenlijk alles praktischer gemaakt. Zo is elke kamer voorzien van een computer zodat een arts niet steeds tussendoor naar een computer hoeft te lopen op een ander punt in de gang. Daarnaast zijn er een aantal kamers uitgerust met eigen badkamer. In sommige gevallen is het namelijk nodig dat iemand een eigen bad of toilet nodig heeft.”

In totaal zijn er vijf éénpersoonskamers, twee tweepersoonskamers en drie driepersoonskamers. Ook is er een gezamenlijke ruimte voor zowel patiënten als bezoekers. Daarnaast hebben twee éénpersoonskamers de mogelijk om een logeerbed erbij te plaatsen zodat er een familielid kan overnachten.

Ingrijpend

Natuurlijk is een nieuwe afdeling niet alleen maar zonneschijn. “Het brengt een enorme reorganisatie met zich mee,” bevestigt Bram. Samen met Iris van Groeningen heeft hij een jaar lang hard gewerkt om alles te realiseren. “We hadden het niet korter kunnen doen. Ik ben blij dat het eindelijk zo ver is. Voor een project als deze is moet er veel harmonie zijn tussen de medische staf en de verpleging. En dat is hier, gelukkig.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen