Zuid-Holland komt 410 pleeggezinnen te kort

Foto: Pixabay; Pexels

Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig, tenminste 3.500 per jaar. Daarom doet Pleegzorg Nederland een dringende oproep.

Deze oproep doet Pleegzorg Nederland tijdens de Week van de Pleegzorg die op woensdag 30 oktober begint. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. Dit heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt.

Om meer kinderen meer kansen te geven zijn er jaarlijks 3.500 níeuwe pleegouders nodig. Eind 2018 waren er met 2.566 nieuwe pleegouders al bijna 1.000 te weinig. In Zuid-Holland zijn er 410 nieuwe gezinnen nodig. Er zijn er momenteel 3303.

Open je wereld

Pleegzorg Nederland start tegelijk met de Week van de Pleegzorg haar nieuwe campagne Open je Wereld. Daarmee vraagt zij aandacht voor het belang van voldoende pleegouders. De campagne wordt eveneens op woensdag 30 oktober op Utrecht Centraal afgetrapt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Thuis opgroeien

“Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen willen we graag zo thuis mogelijk laten opgroeien,” zegt Esther Overweten. Zij is bestuurslid pleegzorg van Jeugdzorg Nederland. “Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Pleegzorg doe je samen, met ouders, kinderen en pleegouders. Om kinderen met succes in een gezin te plaatsen, is een zorgvuldige match tussen kind en pleegouders cruciaal. Het tekort aan beschikbare pleegouders betekent helaas dat de beste match niet altijd mogelijk is.”

Onthulling van de Noodbox

De campagne wordt vanochtend afgetrapt door radio-dj Gijs Staverman. Hij is zelf ook pleegouder. Een speciaal voor de campagne ontwikkelde ‘noodbox’ wordt onthuld. Een levensgrote rode doos, waarin een kind (red. acteur) slechts door een raampje naar buiten kijkt. De noodbox staat symbool voor de situatie waarin een kind niet veilig kan opgroeien. Voorbijgangers worden geprikkeld met het kind in gesprek te gaan en naar zijn/haar verhaal te luisteren.

Pleegzorg in verschillende vormen

Met de campagne wil Pleegzorg Nederland ook laten zien hoe het helpen van een kind beide levens verrijkt. Gedurende de week worden pleegouders in het zonnetje gezet met verwen-activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitjes, vrij zwemmen en vrijkaartjes voor een voetbalwedstrijd. Ook worden er thema- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Op woensdag 6 november is er een landelijke pleeggrootouderdag.

“Het tekort aan pleegouders betreft niet alleen het aantal beschikbare mensen, maar ook het gebrek aan variatie in type pleegouders,” Laat Overweter weten. “We hebben gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen vooraf al dat pleegzorg niets voor hen is. Met de campagne willen we de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd.” En hoe mooi het is op deze manier je wereld open te stellen voor kinderen die dat goed kunnen gebruiken.

Reacties