Leer veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is belangrijk voor kinderen om goed om te kunnen gaan met opvallend landbouwverkeer. Daarom organiseert de gemeente dit jaar twee cursusmomenten.

De eerste dag vond plaats in juni. Toen mochten basisschoolleerlingen uit Melissant, Dirksland en Herkingen oefenen. Op vrijdag 1 november is het de beurt aan de kinderen uit Middelharnis en Nieuwe-Tonge.

Op deze dag gaan zij aan de slag met het lesproject VOMOL op het parkeerterrein van De Jonge Spartaan. Het startsignaal voor dit verkeersveiligheidsproject zal rond 8.30 uur klinken.

Cursusdagje

Ruim 100 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 krijgen in de kantine van het verenigingsgebouw voorlichting van een VOMOL-docent. Er wordt dan verteld hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom de grote opvallende voertuigen die zij op de weg tegenkomen. Daarna gaan zij buiten ervaren hoe groot deze imposante landbouwvoertuigen zijn. Ook wordt er verteld hoe ‘groot en klein’ verkeer goed samen kunnen gaan.

Binnen de gemeente krijgen mensen veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan.

Samenbrengen van twee doelgroepen

De theoretische voorlichting aan de leerlingen wordt gegeven door een VOMOL-docent. Het praktische gedeelte wordt gegeven door studenten van een mbo-opleiding in de agrarische sector. Zij laten de leerlingen ervaren waarom en hoeveel afstand zij moeten houden van deze grote voertuigen. Ook leren ze wat een chauffeur van zo’n groot voertuig wel en niet kan zien. De VOMOL-docent sluit het geheel vervolgens af met een evaluatieles.

Met deze opzet worden twee doelgroepen (jonge) verkeersdeelnemers bereikt. Namelijk de kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan. En ook de beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen die bewuster worden gemaakt van de kinderen die zij op de weg kunnen tegenkomen.

Samenwerking

Het project VOMOL (veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer) is een samenwerking van verschillende partijen. Het wordt georganiseerd door de gemeente, ROV ZH en de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid. Het ROV ZH (Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland) is mede verantwoordelijk voor de financiën van het project.

Daarnaast stellen diverse loonbedrijven uit de regio hun voertuigen beschikbaar. Op die manier wordt ook de lokale loonwerksector betrokken bij het project.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen