Nieuwe ambulancepost geopend in Nieuwe-Tonge

In Nieuwe-Tonge is vrijdagochtend 30 augustus een nieuwe ambulancepost geopend. Hier verblijft dagelijks een rapid responder, klaar voor oproep.

Door Sam Fish

Het eiland heeft meerdere ambulanceposten. Goedereede, Dirksland en Oude-Tonge. Die laatste is nu ingeruild voor Nieuwe-Tonge. “De ambulancepost zat daar weggestopt bij de brandweer, een beetje achteraf,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman tijdens de opening van de post. “De ambulance mag gezien worden en dus is dit een mooie nieuwe huisvesting.”

Locatie

De nieuwe ambulancepost zit aan de rand van het dorp, op het terrein van de benzinepomp. Met de locatie aan de Langeweg is het voor de Rapid Responder dan ook een goede locatie. “Een Rapid Responder is een soloverpleegkundige die met de auto of motor als eerste ter plaatse is,” wordt uitgelegd. “Deze persoon bekijkt de situatie en helpt waar ze kunnen. Deze hulpverlener gaat echter niet mee naar het ziekenhuis.” In totaal zijn er in de volledige veiligheidsregio zeven Rapid Responders actief.

De nieuwe post is niet helemaal nieuw, hij is inmiddels al een half jaar in gebruik. Nu de kinderziektes eruit zijn werd het tijd voor de officiële opening.

Opening

Die opening werd gedaan door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, Arjan Littooij (algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR)) en Arie Wijten die sinds mei dit jaar directeur is bij de VRR.

“Het is niet de eerste nieuw ambulancepost die geopend wordt dit jaar. Het is er één in een reeks om de ambulancedienst op de kaart te zetten,” laat Littooij weten. “Ik ben er trots op dat we op deze herkenbare plek zitten. Goeree-Overflakkee is een ingewikkeld gebied als het gaat om aanrijtijden.”

En daarop inhakend; “Nieuwe-Tonge is weer wat verder weg van Ooltgensplaat dan dat Oude-Tonge al was,” zegt de burgemeester. “Ooltgensplaat zit al krap qua aanrijtijden. We gaan dus goed in de gaten houden hoe dit nu gaat lopen. We blijven ontwikkelen en we kijken wat we kunnen doen om het te verbeteren.”

Geweld

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman grijpt het moment tijdens de opening om stil te staan bij het geweld tegen hulpverleners. “We moeten juist trots zijn op deze mensen,” zegt ze. “Het zijn stuk voor stuk harde werkers die zich inzetten om anderen te helpen en soms zelfs levensreddend. Dit zijn mensen die we met respect moeten behandelen. We mogen er trots op zijn dat we op het eiland zulke mensen hebben werken. Binnen de gemeente hechten we veel waarde aan het veiligheidsgevoel. En dit draagt daar zeker aan bij.”

Ambulancepost

De nieuwe ambulancepost is elke dag bemand van 9.00 tot 17.00 uur. Er zit dan één Rapid Responder op de post. Ook is het mogelijk voor andere hulpverleners om aan te sluiten bij de post. Bijvoorbeeld voor een pauze.

Volgens algemeen directeur Arjen Littooij gaan er geruchten rond dat de ambulancepost in Goedereede zou verdwijnen. “Ik kan u zeggen, daar is niks van waar,” laat hij weten. “Ik kan u verzekeren dat de ambulancepost daar gewoon open blijft. Hij verdwijnt niet.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen