Valpreventiecursus houdt ouderen op de been

Foto: Pixabay; Stevepb

Vanaf oktober van dit jaar zal op vier plekken een cursus valpreventie van start gaan. De cursus wordt gegeven op vier verschillende locaties op het eiland.

De cursus ‘Zicht op Evenwicht; kan gevolgd worden in Dirksland, Ooltgensplaat, Middelharnis en Goedereede of Ouddorp. De cursus wordt gegeven om vallen tegen te gaan, de angst op vallen te verminderen en heeft als doel een actief sociaal leven.

Sociaal isolement

Naar mate de mens ouder wordt groeit ook de kans op vallen. Uit onderzoek blijkt dat 35 procent van de 70-plussers één keer per jaar valt. Dat zou op Goeree-Overflakkee neerkomen op 3150 valpartijen per jaar.

En de gevolgen van een valpartij zijn niet altijd te overzien. Het kan om een schaafwond gaan, maar er breken ook wel eens botten. Daarnaast groeit ook de angst om te vallen steeds groter. Die angst zorgt ervoor dat ouderen sociale activiteiten vermijden. En dat zorgt er weer voor dat ze in een sociaal isolement terecht komen.

Minder valpartijen

Paulina.nu heeft de diverse zorgverleners op Goeree-Overflakkee samengebracht. Het gaat hierbij om huisartsen en fysio- en ergotherapeuten. Samen gaan zij aan de slag om ouderen weer onbezorgd actief te laten zijn.

Het volgen van deze cursus zorgt voor minder botbreuken en zelfs 20 procent minder ziekenhuisopnamen na valpartijen.

Praktische tips

De interactieve bijeenkomsten bieden natuurlijk tips en adviezen. Maar daarnaast wordt ook onder begeleiding spierkracht en conditie opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat de kans op een valpartij kleiner wordt.

Meedoen

De cursus wordt gegeven op verschillende plaatsen, wat het toegankelijk maakt voor mensen van het hele eiland. Voor alle cursussen is nog genoeg plek beschikbaar. Indien een persoon aan huis gebonden is en niet naar een locatie kan komen, is deelnemen vanuit huis ook mogelijk. Zij kunnen direct contact opnemen met Paulina.nu.

Aanmelden voor de cursus kan via de huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut. Zij hebben ook alle informatie over de precieze locaties en tijden. Aan de deelname van de cursus zit een kleine vergoeding vast. Dit is voor het cursusboek en de oefenmaterialen. Door de steun van de gemeente kunnen deze kosten laag blijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen