Bewoners De Stove in actie voor een schoon eiland

Bewoners van De Stove kregen vrijdagavond 9 augustus een bijzonder bezoekje in de gezamenlijke ruimte. Marcel Brevé kwam namelijk vertellen wat hij zoal doet.

Door Sam Fish

De vrijdagavond is voor de bewoners altijd soosavond. Knutselen, disco, spelletjesavond, filmavond, muziekquiz, noem het maar op. Maar voor deze avond werd het anders aangepakt. Marcel Breve kwam langs om te vertellen over zijn opruimactie.

Al vijftien jaar lang gaat hij dagelijks de straat op om afval uit de natuur te verzamelen. Dat deed hij naast zijn baan bij de Rabobank in Ouddorp, waar hij Gerdie Schellevis van kent. “Wij zaten met de bibliotheek lang in hetzelfde pand,” vertelt ze. Tegenwoordig is Gerdie regiomanager bij de Stove. “Ik heb Marcel uitgenodigd om langs te komen. Hij laat mensen met andere ogen naar de natuur kijken.”

Voorbeelden

Bij binnenkomst stalt hij samen met collega Pascha verschillende voorwerpen uit op tafel. “Dit zijn dingen die ik door de jaren heen heb gevonden in de natuur,” vertelt hij. “Sommige dingen zijn verloren, zoals deze spaarpot, denk ik. En zelfs een Tesla-wieldop en kinderspeelgoed. Maar er worden ook dingen bewust in de natuur gedumpt. Flessen schoonmaakmiddel, wegwerpaanstekers worden letterlijk weggegooid. En natuurlijk de meest voorkomende; sigarettenpeuken.”

Na een klein half uur vertellen over zijn vondsten is het tijd voor de bewoners om zelf de straat op te gaan.

De Stove raapt afvalPrikken

Gewapend met een grijper en een vuilniszak gaan de bewoners op pad. “Ik heb een aantal vrijwilligers bereid gevonden om de rolstoelen te duwen,” zegt bewoner Chris Blok, organisator van de soosavonden. “Zo kunnen zij ook gezellig mee naar buiten, dat gaat niet altijd.” En dus houden de mensen in de rolstoel de zakken vast en de bewoners die kunnen lopen duiken de natuur in.

En er wordt aardig wat gevonden. “Nog een blikje!,” roept er één. “En hier nog een zak chips.” Lege bierflesjes komen ze vaak tegen en natuurlijk de sigarettenpeuken. Maar ook een verbrande tuinset in de bosjes, zakken vol luierafval in de bosjes en zelfs een skibroek. “Deze skibroek neem ik mee,” zegt Marcel. En van de andere twee grote dingen worden foto’s gemaakt voor de gemeente. “Die kan ik nu niet meesjouwen, dat is te groot en te zwaar.” De skibroek trekt hij met zijn grijper achter zich aan om alle troep eraf te krijgen.

De Stove raapt afvalTaart

Rond 20.00 uur zijn alle bewoners weer terug bij de woonzorglocatie aan de Stoofhoek. En daar staat een prachtige taart te wachten. “Dat is ons logo,” zegt Marcel verbaasd als hij de taart ziet. “Dat is geweldig, dit is zó tof!” Hij is helemaal onder de indruk.
“Dit is een bedankje voor alle inzet vanavond,” zegt Gerdie. “We hebben het heel leuk gehad. En jullie doen fantastisch werk. Dankjewel.”

Schoon Goeree-Overflakkee

In januari 2018 raakten de initiatiefnemers van Doe Mee Samen voor Schoon Goeree-Overflakkee met elkaar voor het eerst in contact. Samen opruimen is leuk en het is waardevol om elkaars ideeën te verbinden. Op zoek naar meer verbindingen ontstond de facebook-community Doe Mee Samen voor Schoon Goeree-Overflakkee. Inmiddels hebben ze alleen dit jaar al ruim 50.000 liter afval opgehaald uit de Flakkeese natuur. Wil je ook een steentje bijdragen? Kijk dan voor meer informatie op www.schoongoereeoverflakkee.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen