Gezocht: Vrijwilligers bij eenzaamheid

Foto: Stichting ZIJN

Steeds meer mensen in Nederland hebben te maken met eenzaamheid. Ook veel Flakkeese ouderen hebben een sterk teruggetrokken leven. Stichting ZIJN wordt regelmatig gebeld door huisartsen, zorgpartijen en familieleden met de vraag of zij iemand weten die langs kan gaan bij mensen die zich (soms) eenzaam voelen.

Eenzaamheid betekent voor ieder mens iets anders. In de kern zijn er echter wel degelijk overeenkomsten. Mensen die zich eenzaam voelen, missen het contact – en de emotionele verbinding – met andere mensen. Het ontbreekt eenzame mensen aan hechte relaties, of dat nu met familie of met vrienden is. Eenzaamheid hoeft niet het gevolg van een ingrijpende gebeurtenis te zijn, maar het kán wel. De dood van een naaste kan sterke gevoelens van eenzaamheid veroorzaken. Net als een scheiding of een ziekte of beperking van een naaste. Gezelschap en hulp zijn dus van harte welkom!

Oude-Tonge
Voor een dame van 64 jaar zoeken ze een buddy die af toe met haar boodschappen wil gaan doen en een kopje koffie drinken in Middelharnis. Mevrouw is voor afstanden gebonden aan een scootmobiel; ze heeft bijzonder taxivervoer en de begeleider kan gratis mee. Wie stapt er in de taxi en helpt deze dame aan een gezellige middag?

Sommelsdijk
Voor een oudere heer van 86 jaar die het moeilijk vindt alleen te zijn, zoekt Stichting ZIJN iemand die hem gezelschap kan houden wanneer zijn vrouw op haar werk is. Meneer heeft vroeger veel op de weg gezeten en houdt van voetbal. Ook houdt hij veel van stijldansen. Genoeg mooie verhalen en hobby’s om met iemand te delen.

Een oudere dame van eind 70 zou graag in contact willen komen met een andere dame om gezellig koffie te drinken, te kletsen of te wandelen. Samen zijn is veel gezelliger dan steeds maar alleen zitten. Komt u de stilte doorbreken?

Een oudere dame van 86 jaar zou het leuk vinden met iemand koffie te drinken op dinsdagmiddag. Het liefst heeft mevrouw iemand van Goeree-Overflakkee zodat ze over vroeger kan praten. Geniet samen van mooie momenten uit het verleden.

Middelharnis
Een oudere mevrouw in Middelharnis zou het leuk vinden eens met iemand een uitstapje te maken. Bijvoorbeeld samen naar Intratuin gaan of winkelen bij Konijnendijk Mode in Numansdorp. Helaas heeft mevrouw geen eigen vervoer maar ze wil wel een kilometervergoeding betalen. Houdt u ook van een praatje en een uitstapje… dan is dit een uitgelezen kans!

Voor een dame van rond de 70 zijn ze op zoek naar een gezellig persoon om samen dingen te ondernemen. Mevrouw houdt heel erg van koken en zoekt een eetmaatje die bij haar langs komt om kletsen en te eten. Ook zo’n hekel aan koken of alleen eten? Dan is dit een mooie kans!

Stellendam
Deze meneer van 75 jaar staat heel actief in het leven en voelt zich echt niet oud! Toch mist hij wel eens gezelschap van iemand anders. Wie zou er met hem eens in de twee maanden willen lunchen of samen voetbal willen kijken. Of wie fiets er met hem mee als hij een rondje gaat rijden in zijn scootmobiel? Voorkeur voor gezelschap gaat uit naar een man.

Ouddorp
Een mevrouw van 56 jaar zoekt gezelligheid. Ze woont al een poos alleen dan kan het soms erg stil zijn in huis. Zelf zit ze vol goed ideeën zoals samen koken, eten, fietsen, of een spelletje doen. Mevrouw houdt van dieren, is zeer creatief en schrijft gedichten die ze u graag laat horen. Er is geen voorkeur voor een man of een vrouw.

Voor een 89-jarige vrouw zoeken ze iemand die de tuin voor haar kan bijhouden. Momenteel wordt de tuin verzorgd door haar dochter, maar door toenemende zorgtaken komt deze dochter niet meer aan de tuin toe. Het gaat vooral om lichte werkzaamheden zoals wieden en grasmaaien. De tuin heeft ook een kleine moestuin. Wie heeft er groene vingers en kan mevrouw helpen? De dochter is bereid om mee te helpen.

Algemeen
Heeft u plezier in het werken in de tuin? En vindt u het leuk om ouderen een plezier te doen? We zijn altijd op zoek naar mensen die bij ouderen werk in de tuin willen verrichten. Het gaat hier om licht snoeiwerk, onkruid verwijderen, plantjes in de tuin zetten, etc.

Ook zoeken we mensen voor het thuis bezoeken van ouderen met weinig sociale contacten. Contact en gezelschap staan voorop. Samen kunnen activiteiten ondernomen worden zoals wandelen, koffie drinken, spelletje doen, de krant lezen en dergelijke.

Zonder vrijwilligers zou onze Stichting niet kunnen bestaan. De eerste kennismaking is altijd met een medewerker van Stichting ZIJN en we blijven op de achtergrond aanwezig voor vragen en steun. Wilt u wat tijd vrijmaken om een ander te helpen, dan kunt u contact opnemen met Annemarie Hogenbirk (ma, do, vr) van Stichting ZIJN, Juliana van Stolberglaan 19, 3241 GL Middelharnis. Contact: 0187-483366 – email: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden