De tijd dat de man de kost verdient en de vrouw thuisblijft voor de kinderen, ligt inmiddels al een tijd achter ons. Steeds meer ouders werken allebei fulltime.
Het aantal huishoudens met thuiswonende kinderen waarin beide ouders fulltime werken, is de afgelopen 10 jaar met 39 procent toegenomen. Ook komt het steeds vaker voor dat juist de vrouw fulltime werkt, terwijl de man een deeltijdbaan heeft. Dat blijkt uit een analyse door oppas- en aupairplatform Nina.care van nieuwe CBS-cijfers.
In 2014 gold nog voor bijna één op de vijf stellen met kinderen dat de man fulltime werkte, terwijl de vrouw geen werk had. Vorig jaar was dit nog maar een kleine 11 procent. De situatie waarin beide partners parttime werken komt daarentegen bijna dubbel zo vaak voor als tien jaar geleden. En in een op de zeven gezinnen zijn zowel vader als moeder een fulltime baan. Een jaar geleden gold dat nog voor iets meer dan een op de tien gevallen.
Volgens Jasmijn Kok van Nina.care is het ‘volstrekt logisch’ dat de ambities van veel vrouwen niet ophouden bij het moederschap. “Toevallig werd onlangs ook bekend dat het percentage vrouwen dat een hoger onderwijsniveau heeft dan hun partner inmiddels nagenoeg hetzelfde is als andersom. En aan de andere kant is het idee dat vaders elke dag van huis zijn en hun kind alleen ‘s avonds naar bed kunnen brengen natuurlijk ook achterhaald. Daarom zie je dus steeds vaker dat beide ouders parttime werken.”
De mogelijkheid om thuis te werken of werktijden flexibel in te delen maakt dit in de praktijk ook vaker mogelijk, verwacht Kok. “Gelukkig bieden steeds meer werkgevers ruimte voor maatwerk en geldt aanwezigheid op gezette tijden niet meer als maatstaf voor ‘goed werknemerschap’. Maar laten we niet vergeten dat twee fulltime inkomens voor veel gezinnen ook simpelweg noodzakelijk is, doordat de kosten van levensonderhoud alleen maar verder toenemen.”
Nu beide ouders vaker fulltime werken, worden au pairs in Nederland ook steeds populairder. Het aantal aan au pairs verleende verblijfsvergunningen is sinds 2018 met 65 procent toegenomen. Kok: “Een au pair is wekelijks dertig uur beschikbaar om te helpen met de kinderen. En daarnaast ook met licht huishoudelijk werk, zoals koken en opruimen. Dit ontlast werkende ouders en zorgt ervoor dat kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Onze verwachting is dat het aantal au pairs de komende jaren - ook door de drukte bij de kinderopvang - de komende jaren verder toeneemt.”