Studenten luisteren ademloos naar de verhalen van De Ramp

16 apr , 13:40 Goeree-Overflakkee
studenten verhalen watersnoodramp
PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Maar liefst 55 studenten van Hogeschool Inholland kwamen dinsdag 8 april naar het Infocentrum in Oude-Tonge. Ze luisterden daar naar verhalen over de Watersnoodramp.

De studenten kwamen uit diverse delen van het land. Zij spraken in Oude-Tonge ooggetuigen van de Watersnoodramp van 1953. Deze ooggetuigen zijn door vrijwilligers van het Streekmuseum bij elkaar gebracht.

De studenten namen niet alleen interviews af, maar verkenden ook Oude-Tonge. Zo luisterden ze met hun mobiele telefoon de podwalk ‘Het Water Komt’. Deze podwalk is in januari 2023 geïntroduceerd ter gelegenheid van de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp. Het biedt een indrukwekkende audiobeleving van deze historische gebeurtenis.

De pauze werd overgeslagen

“De studenten luisterden ademloos naar de verhalen van de ooggetuigen”, vertelt een bestuurslid van het museum. “Zelfs toen werd aangegeven dat het pauze was, bleven ze zitten, afwachtend om nog meer te horen.” Studenten waren zichtbaar aangeslagen door de verhalen, waarbij ook de vrolijke noot niet ontbrak.

“We kregen spullen die we niet eerder hadden gehad”, vertelt een ooggetuige uit Stad aan ’t Haringvliet. Dit stond weer haaks op een ooggetuige die in de Julianastraat van Oude-Tonge maar liefst 65 straatgenoten moest missen. “De diversiteit van verhalen maakt de mondelinge geschiedenis van zo’n heftige gebeurtenis bijzonder”, laat de docent weten.

Deze activiteit maakte deel uit van het project ‘De Watersnood door Kinderogen’. Dat is een samenwerking tussen het Streekarchief, de Universiteit van Utrecht en het Streekmuseum. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee, het VSB Fonds, Windfonds en waterschap Hollandse Delta.

Interviewers gezocht

Het project heeft als doel om waardevolle verhalen van ooggetuigen vast te leggen en levend te houden voor toekomstige generaties. Hiervoor is het museum nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen helpen bij het afnemen van interviews. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar [email protected].

  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook en check ons WhatsApp-kanaal
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.