Van Harberden Trofee voor 15-jarige Femke

Foto: Sam Fish

Bakker Jan van Harberden uit Melissant heeft op donderdag 13 juli de zesde Van Harberden Trofee uitgereikt aan niemand minder dan Femke Moijses.

Door Sam Fish

De 15-jarige Femke heeft haar opleiding aan de Beroepscampus afgelopen maand afgerond. En haar eindcijfers waren niet de minste. Voor haar praktijk gerelateerde vakken had ze een eindgemiddelde van afgerond een 9. Dat is niet iets wat je zomaar voorbij moet laten gaan natuurlijk. Maar het is ook nog eens de manier om de Van Harberden Trofee in de wacht te slepen!

Deze kreeg ze uitgereikt bij de bakkerij in Melissant. “Ik ben er enorm trots op dat ik deze trofee aan jou mag overhandigen,” vertelt bakker Jan. “Dit is een trofee voor de leerling die het beste heeft gepresteerd op vakgebied. En mensen zoals jij zijn hard nodig in de wereld. Dus van harte gefeliciteerd en ik hoop dat je het ver gaat schoppen.”

Femke

Femke heeft de afgelopen jaren de horeca, bakkerij en recreatie richting gevolgd op de Beroepscampus. “Ik wil graag kok worden,” laat ze weten. “Het maakt me niet zo uit waar, als ik maar kan koken. Dan word ik heel gelukkig.” Behalve het beeldje krijgt ze ook een prachtige bos bloemen en mag ze een dagje meelopen in de bakkerij. Ze mag dan iets maken wat ze graag wil leren of wat haar familie lekker vindt. “Ik weet nog niet wat ik wil maken, ik ga er nog even goed over nadenken.”

De 15-jarige was niet de enige leerling die kans maakte op de prijs. “Ik kende de prijs natuurlijk wel, er wordt over verteld op school. Maar er waren meer leerlingen die heel goed bezig waren, dus ik had niet verwacht dat ik hem zou winnen. Ik heb er niet extra goed mijn best voor gedaan om hem te winnen. Ik doe altijd goed mijn best om goede cijfers te halen. Maar ik vind het wel heel leuk dat ik hem heb gewonnen.”

Na de zomer gaat Femke de opleiding zelfstandig kok volgen in Bergen op Zoom.

Van Harberden Trofee

De trofee is een beeldje in de vorm van het stereotype bakker: dikke buik, schort om en een muts op. Hij wordt jaarlijks overhandigd door Jan van Harberden zelf aan de leerlingen die de hoogste score heeft gehaald bij de vaklessen van de opleiding. De eerste werd uitgereikt in 2018. “De bakkerij vierde toen haar 100-jarig bestaan,” vertelt Jan. “Mijn zoon Jan was toen Nederlands Kampioen brood geworden en een andere medewerkster in onze winkel was Nederlands Kampioene patisserie. Ook nu is een van onze werknemers weer Nederlands Kampioene. Deze mensen hebben echte vaardigheden en daar wordt vaak overheen gekeken. Het gebeurt te vaak dat we mensen die met hun handen werken niet genoeg waarderen. En daar proberen wij elk jaar verandering in te brengen met deze trofee. En daar gaan we ook gewoon mee door.”

Tot nu toe hebben zes dames de trofee in ontvangst mogen nemen. “Wie weet zit er ooit een man tussen, maar ik ben in ieder geval trots op iedereen die deze trofee verdient,” aldus Van Harberden.

Cookieinstellingen