Veel aandacht voor Flakkee in Waterpoort Academy

Foto: Waterpoort Academy

Op 14 december vond de afsluiting plaats van editie 12 van de Waterpoort Academy. Het was een druk bezochte bijeenkomst in het Mauritshuis in Willemstad.

Tijdens deze middag vertelden acht enthousiaste deelnemers over hun plannen. Ze willen het Waterpoortgebied gevarieerder, levendiger en diverser te maken. Er werd aandacht gevraagd voor het plan Mooi Flakkee in Achthuizen en een tuin- en horecabeleving in Oude-Tonge.

Waterpoort Academy maakt dromen concreet

“Woonvormen realiseren waarbij de natuur centraal staat. Een belevingscamping starten bij Fort Henricus. De binnenstad van Tholen en Oudenbosch versterken. Een overdekte jachthaven realiseren in Stampersgat. Het zijn allemaal plannen die onze eigen leefomgeving helpen ontwikkelen,” vertelt Thijs Witjes. Hij is creatief verbinder bij Waterpoort, een organisatie die de gebiedssamenwerking rondom het Volkerak-Zoommeer stimuleert.

“Maar dromen zijn ongrijpbaar en dus moeilijk in je eentje te realiseren. Daarom hebben we in 2013 de Waterpoort Academy opgericht. Het doel is al die dromen concreet te maken en onder de aandacht te brengen in een netwerk van de betrokken en enthousiaste personen en organisaties. Inmiddels hebben ruim honderdtwintig deelnemers hun ideeën ingebracht. Meer dan helft van de plannen zijn uitgevoerd. En vrijwel alle deelnemers hebben gerichte stappen gezet in hun dromen,” vult Thomas Zwiers aan. Hij is de voorzitter van het samenwerkingsverband.

Het strand van Ooltgensplaat

Een van de initiatieven van editie 12 is om een binnenstrandje met zand te maken aan het Volkerak bij Ooltgensplaat. Aad de Kool is eigenaar van minicamping Kastanjehoeve. Hij denkt dat zo’n strand het dorp aantrekkelijker maakt. Het kan ook een impuls zijn voor meer toerisme aan de oostkant van het eiland en daardoor de druk op Ouddorp wegnemen.

“Veel inwoners en toeristen genieten van de rust en ruimte van ons landschap. Maar ze willen ook wel eens lekker in natuurwater zwemmen zonder daarvoor helemaal naar het Noordzeestrand te rijden.” Hij heeft de sfeerimpressies voor Mooi Flakkee al klaar en weet zich gesteund door de dorpsraad van Achthuizen. “Ook de VVV is enthousiast, nu de uitvoering nog,” aldus Aad.

Een podium voor streekproducten

Denise van den Ierssel uit Oude-Tonge heeft een eigen cateringbedrijf ‘Van Land naar Pan. Ook zij is verzot op het weidse landschap en de vele mooie streekproducten die ze gebruikt. Ze kwam tot het inzicht dat biologisch niet persé beter is dan lokaal. Haar droom is om het bedrijf uit te bouwen tot een podium voor lokale producten die op een biologische manier geproduceerd worden. De belevingstuin is er al, een camping zit nog in de ideeënkoker.

Cees Anton de Vries is directeur van Origame en begeleider van de Waterpoort Academy. Hij is onder de indruk van deze pionierende ondernemer. “Er zijn veel agrariërs op zoek naar een nieuwe manier van voedsel produceren. Niet intensiever, maar juist kleiner met meer marge. Over 5 jaar is Denise de held van de duurzame landbouw.”

Doe mee met Waterpoort Academy Editie 13

Het Waterpoortgebied ligt rondom het Volkerak-Zoommeer. Het hoort bij de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen. Er werken 34 partijen samen om het gebied verder te ontwikkelen. Hierbij ligt de focus op water, natuur en erfgoed. Iedereen met een droom om dit bijzondere gebied op de kaart te zetten kan kosteloos aan de Waterpoort Academy deelnemen. Je wordt dan opgeleid tot strategisch ontwikkelaar.

Meld je nu alvast aan voor editie 13. Ga voor meer informatie naar de website van Waterpoort Werkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen