ChristenUnie wil dat kabinet vissers financieel steunt

Foto: Pexels; Energepic

De ChristenUnie wil dat het kabinet 10 miljoen euro extra vrijmaakt voor tijdelijke steun aan de visserijsector.

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis diende daar vorige week een motie over in. Dit was in vervolg op zijn eerdere inzet en het pleidooi van politiek leider Segers bij het debat over de Voorjaarsnota. Met het geld moeten met name de kottervissers de komende tijd op de been gehouden worden. Zij moeten door de torenhoge brandstofprijzen noodgedwongen hun schip aan de kant leggen.

Natuurlijk moet en wil de visserij verduurzamen en daar is ook Europees geld voor gereserveerd. Dat geld is echter nog altijd niet vrijgegeven door Brussel. En dus wil de ChristenUnie dat het kabinet de vissers helpt om de tijd te overbruggen. Dit moet voorkomen dat er straks überhaupt geen Noordzeevisserij meer over is.

Kost meer dan het oplevert

“Vissen kost veel vissers op dit moment meer dan het hen oplevert,” zegt Grinwis. “Dat raakt niet alleen de vissers, maar ook de visafslagen en verwerkers. En daarmee dus hele gemeenschappen, zoals op Urk, Den Helder, IJmuiden, Scheveningen en Stellendam. Eerst werd de Nederlandse kottervissers door de EU de innovatieve en milieuvriendelijke puls ontnomen. Daardoor hebben de Noordzeekotters veel meer brandstof nodig dan met de pulskor. En vervolgens zorgen nu de extreme brandstofprijzen ervoor dat kottervissers het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Daar komt bij dat andere landen aan de Noordzee hun vissers financieel al tegemoet zijn gekomen. Er is dus sprake van ongelijke concurrentie. Het kabinet moet daarom ook boter bij de vis leveren en deze prachtige sector snel gaan ondersteunen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen