Briljanten huwelijk voor de familie Schreuder

Foto: Sam Fish

Joop (90) en Gré (87) Schreuder uit Sommelsdijk vierden op 6 juni hun briljanten huwelijk. Wethouder Berend Jan Bruggeman bracht daarom op donderdag 16 juni een bezoekje aan het echtpaar.

Door Sam Fish

“Op onze huwelijksdag zijn we lekker weggegaan,” vertelt Gré. “We zagen het niet echt zitten om een groot feest te geven, dus we zijn lekker een paar dagen weggeweest. We gaan nog wel uit eten met wat vrienden, maar geen groot feest. Maar daarom waren we er dus niet voor de gemeente op de dag zelf.” En groot gelijk hebben ze.

Het is iets langer dan 65 jaar geleden dat het stel elkaar ontmoette. “Bij een van onze eerste ontmoetingen sloopte hij mijn fiets,” laat Gré weten. Haar man Joop neemt hier het stokje van haar over. “Ik deed het niet expres hoor, dat wil ik er wel even bij zeggen. Ze had net een nieuwe fiets gekregen voor het halen van haar examen. En een nieuwe fiets was een heel groot cadeau. We wilden dus eigenlijk allemaal wel een rondje rijden. Toen ik aan de beurt was kwam ik iets te dicht bij de stoeprand waardoor de trapper de stoep raakte. De stang was meteen krom.”

Gelukkig was Joop erg handig en kon hij op zijn werk de stang weer rechtbuigen. “Mijn ouders zijn er nooit achter gekomen,” zegt Gré. “Ik denk dat ik nooit meer op de fiets had mogen rijden als ze het wisten. Maar dat was dus wel het begin voor Joop en mij. Dus mijn fiets was misschien kapot, maar het bracht ook iets moois.”

Familie

De twee hebben nooit kinderen gehad. “We hadden het gewoon heel gezellig samen en op een gegeven moment was het te laat,” vertelt Joop. “Dat is jammer, maar we hebben gelukkig nichtjes en neefjes waar we heel blij mee zijn. We hebben nog een grote en gezellige familie naast ons. Dat maakt ons ook heel gelukkig.”

Bezigheden

Joop was jarenlang hoofd technische dienst. Dat zorgde er ook voor dat het stel in 1975 vanuit Rotterdam naar Goeree-Overflakkee verhuisde. “Warnink kreeg zeven woningen in de Fazantstraat in Sommelsdijk voor hun werknemers. Daar mochten wij toen ook in. Dat was in het begin wel even wennen, maar als we nu over de brug het eiland op rijden, dan zuchten we van geluk. Dat voelt als thuiskomen.” Gré werkte jarenlang bij het RIAG en beiden gingen ze met 60 jaar met pensioen.

De twee hadden jarenlang een boot, maar ruilden die op een gegeven moment in voor een camper. “Daarmee hebben we grote delen van Europa bezocht,” vertelt Joop. “Maar net als met de boot was het op een gegeven moment niet meer te doen. En dus zijn we ook gestopt met het huren van de camper.”

Maar dat wil niet zeggen dat de twee stilzitten. Zo zingt Joop bij drie verschillende koren op het eiland en speelt Gré elke week bridge. “We vermaken ons prima. We hebben hier alles wat we nodig hebben,” zegt Joop. “We wonen hier heerlijk, we hebben vrienden, familie en elkaar. We hebben onze uitjes. We kunnen zo nog wel wat jaren door. Op naar de 70 jaar!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen