Minstens één Beter Leven-ster voor kip in supermarkt

Foto: Afbeelding van Bohdan Chreptak via Pixabay

Alle verse kip in de Nederlandse supermarkten zal uiterlijk eind 2023 minstens één Beter Leven-ster dragen.

Ook de laatste supermarktketen heeft toegezegd alleen nog dergelijke kip aan te bieden. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. De club is erg blij met deze vooruitgang.

“Beter Leven Kippen met één ster zijn van een gezonder ras,” laat de organisatie weten. “Ze groeien op een langzamer en dus gezonder tempo. Ook hun leefomstandigheden zijn beter. Ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte én ze krijgen een overdekte uitloop naar buiten.” Het Beter Leven-keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming.

Laatste supermarkt

De laatste supermarktketen die overstag is gegaan is Boni. Zij hebben met hun toezegging het voorbeeld gevolgd van alle andere supermarkten in Nederland. “Wij weten nu dat onze leverancier daadwerkelijk kan gaan leveren volgens het één-ster-keurmerk,” licht Boni-directeur Frank Klören toe. “Wij hechten zeer aan het doen wat we zeggen richting onze klanten. We hebben op die bevestiging gewacht.”

Wakker Dier is blij

Wakker Dier is zeer content dat het laatste schaap over de dam is. “Eerder schrapten supermarkten de plofkip. Maar zij legden er een ‘flopkip’ voor in de plaats. Dat is een kip die het misschien iets beter heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten. Maar daar komt dus een einde aan,” aldus Wakker Dier. Ze zijn blij met de inzet van de winkels. De organisatie strijdt al negen jaar voor een minder droef kippenbestaan.

Dubbel gevoel

De Boni-baas ziet echter meerdere kanten. “Het één-ster-label ziet voornamelijk toe op dierenwelzijn,” zegt hij. “Twee weken langer leven van de kip, hoe goed ook, betekent ook extra gebruik van water. Er komt meer CO2-uitstoot, extra mestproductie, extra gebruik van ruimte en meer stallen. En waar mogelijk nog geen stalruimte beschikbaar is, zelfs meer foodmiles.” Met foodmiles wordt de afstand bedoeld die voedsel aflegt vanaf de productie tot aan de consument.