Crowdfunding koelbus voedselbank massaal omarmd

Foto: Voedselbank Goeree-Overflakkee

De Voedselbank Goeree-Overflakkee kent drie belangrijke pijlers. Dat zijn de vrijwilligers, de leveranciers en de koelbus. Daar is sinds kort een vierde pijler bijgekomen: mensen die de organisatie een warm hart toedragen.

Door Henk Blanke

De Voedselbank zet zich iedere week in voor ongeveer 80 cliënten. Op donderdag reiken ze namelijk de levensmiddelenpakketten uit aan de mensen die het hard nodig hebben. Wat daaraan vooraf gaat wordt gerealiseerd door ongeveer 80 vrijwilligers. Zij zetten zich belangeloos in voor de mensen op het eiland.

De taken zijn divers. Medewerkers voor het in- en uitpakken, parkeerwachters, loodsbazen, logistiek medewerkers, bestuursleden en chauffeurs. En die laatsten gaan altijd op pad met de koelbus, want de goederen komen niet vanzelf bij de loods in Middelharnis.

Drukke bus

Vrijwel de hele week is de bus in bedrijf. Van her en der worden levensmiddelen opgehaald. Supermarkten, agrarische bedrijven en gulle gevers zijn de verstrekkers van deze broodnodige middelen. Ook bij andere voedselbanken in de regio worden goederen opgehaald.

De bus is dus een onmisbare schakel in deze keten. Want het vervoer van de levensmiddelen valt onder de waren wet. Daarin wordt onder meer geregeld onder welke temperaturen het transport van levensmiddelen plaats moet vinden. Enige tijd geleden sloeg echter het noodlot toe: de koelbus gaf de geest. Dus wat nu? De reserves aanspreken voor een nieuwe? Maar dan kunnen eventuele dips in de productvoorziening niet meer worden opgevangen.

Crowdfunding

Het toverwoord werd ‘crowdfunding’. Een artikel in de lokale media zorgde voor reacties van ongekende aard. De vierde pijler van de Voedselbank was daarmee geboren. Bedrijven, instellingen, serviceclubs, kerken en vele particulieren schoten te hulp. De hulp reikte zelfs zover als Canada!

Grote en kleine bedragen stroomden binnen bij de penningmeester. Het sociale gevoel van de inwoners van het eiland zorgde voor een ongekend resultaat. Er was 25.000 euro nodig voor een nieuwe koelbus. Binnen een maand was dat doel bereikt en stond het op de rekening van de organisatie. Ze konden een zo goed als nieuwe koelbus aanschaffen met maar weinig kilometers op de teller. Voor de kenners: Het is een Opel Movano 1x Koel/Vries bus uit het jaar 2019.

Overweldigend

Het bestuur en de medewerkers van de Voedselbank zijn overweldigd door de positieve reacties. Het waren er dan ook enorm veel. Zij willen dan ook iedereen heel hartelijk danken voor de spontane steun. Het sterkt hen in het feit dat het instituut Voedselbank op Goeree-Overflakkee breed gedragen wordt. Het geeft de vrijwilligers nieuwe energie om de schouders eronder te blijven zetten.