De RAD introduceert de afvalcoach van het eiland!

Foto: Nadia Akhadir

De RAD komt elke laatste dinsdag van de maand met het Afvalnieuws. Daarin staan altijd dingen die handig en belangrijk zijn om te weten.

Zo wordt het gemeld als de inzameling eens op een andere dag plaatsvindt in verband met een feestdag. Maar ook de ophaalpunten van de PMD-zakken staan er normaal gesproken in. Dit keer echter niet. In deze editie van het Afvalnieuws introduceren ze de Afvalcoach van Goeree-Overflakkee. Sinds 1 mei helpt hij de gemeente Goeree-Overflakkee en de RAD.

Hij is al jaren actief in de wereld van afval- en grondstoffeninzameling. Hij heeft daardoor ontzettend veel kennis in huis om mensen te helpen. Bijvoorbeeld bij het scheiden van afval, maar ook bij het goed aanbieden ervan.

Erik, stel je even voor. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Erik Weijers, 37 jaar oud en ik woon met mijn gezin in de Hoeksche Waard. Ruim 10 jaar geleden ben ik in de wereld van afval en grondstoffen terechtgekomen. Ik ben bij RAD begonnen als belader. Kort daarna heb ik mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald en ben als chauffeur aan de slag gegaan. Ik heb in de loop van de jaren met verschillende inzamelmiddelen gewerkt in de gemeente Hoeksche Waard. Door dit werk ben ik me steeds meer gaan interesseren voor het onderwerp afval, grondstoffen, recycling en duurzaamheid. Ik ben mij hier actief in gaan verdiepen en ongeveer 4 jaar geleden ben ik namens RAD ook lessen hierover gaan geven op scholen. De jeugd is tenslotte de toekomst!

Door de komst van corona is dit helaas op een laag pitje komen te staan tot de samenwerking tussen gemeente Goeree-Overflakkee en RAD tot stand kwam. Nu ben ik sinds 1 mei 2021 als afvalcoach aan het werk op het eiland om de inwoners mee te helpen in het vormgeven van het nieuwe afvalbeleid. Omdat ik in de Hoeksche Waard de invoering van Goed Scheiden Loont heb meegemaakt weet ik welke vragen er kunnen zijn. Deze wil ik ook graag beantwoorden.

Wat doet een afvalcoach eigenlijk precies?

Een afvalcoach zit niet de hele dag achter een bureau, maar is veel in de wijk te vinden en in contact met inwoners en maatschappelijke organisaties in de gemeente. Wat leeft er in de gemeente wat betreft afval- en grondstoffeninzameling, wat zijn vragen over het scheiden, welke knelpunten signaleren we of ervaren inwoners, waar is behoefte aan, meer uitleg over de werkwijze of beleid en ga zo maar door. Ik ben aanspreekpunt en contactpersoon voor al dit soort
vragen en probeer actief mee te denken in oplossingen.

Ik probeer op deze manier ook het belang van het scheiden van de verschillende afval- en grondstofstromen duidelijk te maken. Op deze manier hoop ik mijn enthousiasme over dit onderwerp over te brengen en het maatschappelijke belang hiervan onder de aandacht te brengen met oog voor uitvoerbare tips en tricks.

Waarom is jouw werk nodig?

Gemeente Goeree-Overflakkee wil een verandering teweegbrengen in hun afval- en grondstoffenbeleid. Door het invoeren van Goed Scheiden Loont, belanden er minder waardevolle en herbruikbare grondstoffen onnodig in de verbrandingsovens en bereiken we een vermindering van CO2-uitstoot. Met dit tariefsysteem kan het afvalbeheer betaalbaar worden gehouden voor inwoners, omdat er minder restafval tegen hoge kosten verbrand moet worden.

Hierin is absoluut nog ruimte voor verbetering. Afval scheiden is erg belangrijk en noodzakelijk en daar hebben we alle inwoners hard voor nodig. Ik merk in de wijk dat er veel behoefte is aan extra uitleg over het hoe en waarom van afval scheiden. Hoe kan ik het beste scheiden, wat mag waar wel en niet bij, enzovoorts. Zo kunnen we samen de scheidingspercentages nog hoger krijgen, wat uiteindelijk voor iedereen goed is. Het doel is om samen met de inwoners de berg te verbranden restafval te verkleinen.

In de Hoeksche Waard is het aanbod van restafval nu nog maar 125 kilo per inwoner. Dit kan op Goeree-Overflakkee ook. Nu zitten we hier nog op 240 kilo per inwoner. Er ligt dus voor wat betreft het milieu en de verwerkingskosten een gouden kans.

Hoe kan een afvalcoach de mensen helpen?

Door het geven van heel simpele tips die in elk huishouden toe te passen zijn en het scheiden van afval makkelijker te maken. Vanuit mijn werk weet ik hier veel van, maar ook door mijn eigen ervaringen met mijn gezin thuis kan ik meedenken. Het lukt ons thuis om onze restafvalcontainer maar zo’n 3x per jaar aan te bieden, doordat we wat slimme dingen hebben bedacht die scheiden stimuleert. Ik ga hier graag over met je in gesprek!

Alle veranderingen zijn in het begin moeilijk en hebben tijd nodig. Ik hoop dat ik kan bijdragen aan een snellere en soepelere overgang voor iedereen om zo van Goeree-Overflakkee het schoonste eiland uit de omgeving te maken waar afval- en grondstoffenscheiding hoog op de agenda staan en waar actief aan wordt meegedaan. Heb je een vraag, zoek me vooral op!

Hoe kunnen mensen met jou in contact komen?

Zoals gezegd probeer ik zo veel mogelijk in de wijk aanwezig te zijn om in contact te komen met inwoners. Mensen kunnen mij ook bereiken door een mailtje te sturen naar [email protected] of door te bellen naar mijn collega’s van het Klant Contact Centrum op nummer (0186) 57 25 86 en daar een terugbelverzoek voor mij achter te laten. Ik bel je dan zo snel mogelijk terug of kijk of ik een keer bij je langs kan komen. Verder hebben we veel informatie op onze site staan, waar je op je gemak wat dingen na kan lezen.

Ook hebben we een RAD-app (Google App Store/Apple Play Store) die je op je mobiele telefoon kan zetten en waar je onder andere een afvalkalender en een afvalwijzer kan terugvinden, maar ook gemakkelijk een afspraak kunt maken bij de milieustraat. Tot slot probeert RAD ook via de locale krant en het Afvalnieuws inwoners mee te nemen in alle veranderingen. Samen hopen we zo de afval- en grondstoffeninzameling zo goed mogelijk te laten verlopen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen