Boer & Zus is een echte aanwinst voor Nieuwe-Tonge

Foto: Wilko van Dam

Nieuwe-Tonge is een nieuwe boerderijwinkel rijker. Maar het is er niet zomaar één. Boer & Zus is tevens een dagbesteding!

De winkel is een fijne dagbestedingsplaats voor mensen met een beperking. Daarnaast gaat hij ook mede gerund worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is dan ook de bedoeling dat Boer & Zus een sociale functie gaat vervullen voor mensen uit de omgeving.

Boerderijwinkel Boer en Zus is een idee van Pieter en Karije van Kempen en Dingena Visser-van Kempen. Een familie bedrijf dus! Ze dachten al een aan jaren na over een extra maatschappelijke functie op het boerenbedrijf aan de Duivenwaardseweg. En nu is het eindelijk zover. “We willen een omgeving creëren waar iedereen welkom is. Een plek waar kansen worden geboden om kwaliteiten te benutten en ontwikkelen,” vertelt Dingena. De winkel is een initiatief van haarzelf, haar broer en schoonzus.

Het doel

Integratie, ontwikkeling en beleving zijn belangrijke speerpunten voor het project. Naast actief bezig zijn op de boerderij en in de winkel is het sociale aspect net zo belangrijk. “Wat is er nu mooier dan het uitwisselen van ervaringen over het landleven op het eiland? En dat onder genot van een bakje koffie op de boerderij!”

Een warm en welkom gevoel is daarbij van groot belang. De deur staat open voor alles en iedereen. Wil je wat kopen? Of ben je gewoon toe aan een gezellig praatje? Loop gerust eens binnen.

Winkel

Het is al een tijdje mogelijk om producten van het land te kopen in het winkeltje van MTS van Kempen. Dat winkeltje wordt op dit moment uitgebreid met fruit en lokale producten. Hierbij wordt samengewerkt met andere boeren en ondernemers van het eiland. Zo wordt de winkel gevuld met mooie en lokale producten.

De winkel is op zondag gesloten, maar is verder elke andere dag van de week open.

Dagbesteding

Zoals eerder gemeld wordt de Boer & Zus boerderijwinkel een dagbestedingslocatie. Er is dan ook een grote diversiteit aan werkzaamheden en activiteiten. Denk aan werken in de winkel, het magazijn en de keuken. Maar ook andere werkzaamheden op de boerderij worden gedaan. Daarnaast is er ook veel gelegenheid voor sociale contacten met mensen die het bedrijf bezoeken. Al deze activiteiten maken het mogelijk voor een brede doelgroep om een fijne werkplek te vinden. Denk aan mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Maar ook mensen met autisme, NAH of psychiatrische problemen. Mensen die hun baan (tijdelijk) niet kunnen uitvoeren en willen integreren, kunnen ook bij Boer & Zus terecht.

“De ervaring leert dat het mengen van verschillende doelgroepen bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen. Je leert van elkaar en draagt bij aan het gevoel gewaardeerd te worden. Ons doel is dan ook om dagelijks een fijne werkplek te bieden,” laat Dingena weten. “Vertrouwen, aandacht en veiligheid kunnen door deze kleinschaligheid alle nadruk krijgen.”

Begeleiding

Dingena is zelfstandig zorgprofessional met ruim 22 jaar ervaring. Zij zal de cliënten dan ook gaan begeleiden en de activiteiten coördineren. Cliëntgericht werken staat voorop bij Boer & Zus. Voor de een betekent dat de nadruk op ontwikkeling, voor de ander gaat het om sociale interactie of beleving. Daardoor is het belangrijk dat iedereen met plezier nuttig bezig kan zijn met activiteiten die aansluiten op eigen talenten en/of leerdoelen. Iedereen zal ook op eigen niveau werken aan integratie door de nieuwe contacten. Zowel met elkaar, de klant als het boerenbedrijf.

Ook is er plaats voor vrijwilligers en stagiaires die het leuk vinden om met mensen te werken. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het bevoorraden van de winkel of het bereiden van maaltijden. Maar ook het begeleiden van cliënten tijdens het bezorgen van producten en uitvoeren van werkzaamheden.

Doe je mee?

De winkel van Boer & Zus is te vinden aan de Duivenwaardseweg 7 in Nieuwe-Tonge. Zie jij het wel zitten om je aan te sluiten bij dit bijzondere project? Voel je je wel thuis op een boerderij en help je graag mensen? Misschien ben je wel een keukenprins of prinses of wil je gezellig komen kletsen. Het kan allemaal.

Ben je dus op zoek naar een leuke werkplek of vorm van dagbesteding? Neem dan contact op met Dingena Visser-van Kempen. Zij is te bereiken via 06 29 44 80 42. En houd ook zeker hun Facebookpagina in de gaten voor updates!