Windpark Krammer heeft een nieuwe mede-eigenaar

Foto: ROM3D

Kallista Energy is de nieuwe mede-eigenaar van Windpark Krammer. Kallista Energy is een Franse onafhankelijke producent van hernieuwbare energie.

Het bedrijf heeft het aandeel van Enercon overgenomen. Daarmee zijn ze nu voor 40 procent eigenaar van Windpark Krammer. Dat windpark is het grootste burgerinitiatief van Nederland en is sinds 2019 volledig operationeel.

Enercon

Enercon is een Duitse windturbinefabrikant. Zij maakten vorig jaar al bekend hun aandeel van het windpark te willen verkopen. Enercon werkt aan herstructurering van het bedrijf. Daarbij willen ze zich weer volledig inzetten op de ontwikkeling van windturbines. Het operationeel beheer van een windpark past minder in die nieuwe strategie.

Leden zijn akkoord

De leden van Deltawind en Zeeuwind gingen in oktober al akkoord met de uitbreiding van het meerderheidsbelang in het windpark. Zij namen 9 procent van de aandelen van Enercon over. Hiermee versterkten de ruim 5000 leden hun eigendomspositie van 51% naar 60%.

Het overige deel is nu verkocht aan Kallista Energy. Zij zijn ook eigenaar van Windpark Oostflakkee op Goeree-Overflakkee. Dat windpark is in aanbouw en zal later dit jaar operationeel zijn.

Verkoop aandelen

“In principe hebben wij als coöperaties niets te zeggen over de verkoop van de Enercon-aandelen. Maar als grootste aandeelhouder hebben we wel randvoorwaarden kunnen stellen,  zegt Monique Sweep. Zij is directrice van Coöperatie Deltawind. “De nieuwe partner moet oog hebben voor de belangen van de coöperaties, hun leden en de regio. En daarnaast moeten ze financiële continuïteit bieden. We zijn tevreden met de uitkomst van dit proces.”

Teus Baars is directeur van Zeeuwind en hij is het eens met Monique. “Met Kallista als mede-aandeelhouder hebben we een nieuwe solide aandeelhouder als partner in Windpark Krammer. Daar zijn we blij mee,” laat hij weten.

Frédéric Roche is directeur van Kalliste Energy. Volgens hem laat Windpark Krammer zien hoe burgers een rol kunnen spelen bij de energietransitie. “Windpark Krammer is een van de meest karakteristieke windparken van Nederland. Ik zie er naar uit om samen met de coöperaties Deltawind en Zeeuwind bij dit project betrokken te zijn. Ik ben er erg trots op dat we door Enercon zijn gekozen hen op te volgen.”

Onderhoud turbines

Enercon is niet volledig weg uit het windpark. Het bedrijf blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de 34 turbines van Windpark Krammer. De servicedienst van Enercon voor heel zuidwest Nederland is ook gevestigd in het servicegebouw op de Krammersluis. “En dat blijft zo,” zegt Krammer-directeur Tijmen Keesmaat. “De onderhoudscontracten voor het windpark blijven van kracht. Daar verandert met de verkoop van de aandelen niets aan.”

Kallista Energy

Kallista Energy is actief in Frankrijk en Nederland en beheert in Frankrijk ruim 200 MW windenergie. De komende jaren ontwikkelen ze ook nog eens zo’n 500 MW aan windenergie. Na Windpark Oostflakkee is Windpark Krammer het tweede windpark waarin ze investeren in Nederland. Het project past binnen de ambitie van het bedrijf om haar aanwezigheid in Nederland uit te breiden.

Pensioenfonds ABP is een van de aandeelhouders van Kallista Energy. Via hen belegt ABP in duurzame energie. ABP beheert zo’n 500 miljard euro aan pensioenvermogen. In 2019 belegde het ABP voor haar pensioenklanten 6,5 miljard euro in duurzame energie. In 2025 wil ABP zo’n 15 miljard belegd hebben in hernieuwbare energiebronnen.