Geen versoepelingen en de avondklok houdt stand

Foto: Afbeelding van AnnaliseArt via Pixabay

Tijdens de vorige persconferentie werd er positief vooruit geblikt op Pasen. Echter zijn de cijfers de laatste week alleen maar hoger geworden.

Het kabinet ziet daarom ook geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen. Dat melden Haagse bronnen. De besmettingscijfers zijn daarvoor nog te hoog. Op zondag 21 maart overlegden de meest betrokken ministers op het Catshuis over de kwestie.

Zoals altijd is er informatie vanuit dat overleg gelekt. Toch wordt de echte situatie pas 100 procent duidelijk tijdens de volgende persconferentie. Deze wordt gehouden op dinsdagavond 23 maart. Tot die tijd gaat het hele kabinet over de kwestie vergaderen.

Geen veranderingen

We hoeven dus niet te hopen op versoepelingen, maar strengere regels zijn ook onwaarschijnlijk. In andere landen, zoals Duitsland, gaat dat waarschijnlijk wel gebeuren. Delen van Frankrijk zijn sinds kort weer in een strengere lockdown vanwege stijgende cijfers.

Versoepelingen gaan niet door

Er lagen al wat versoepelingen op tafel om dinsdag aangekondigd te worden. Denk aan het afschaffen van de avondklok en het deels openen van het hoger onderwijs. Zelfs het openen van de terrassen met Pasen stond op het programma én meer ruimte voor winkels. Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wel meer perspectief is. Dat zou mogelijk halverwege mei of begin juni zijn.

De versoepelingen die op tafel lagen waren eerder al genoemd door minister De Jonge. Hij zei hier echter wel bij dat het alleen zou gebeuren als de coronacijfers het zouden toelaten. De laatste dagen liggen de besmettingen echter al boven de 7000 per dag. Ook is het reproductiegetal te hoog om versoepelingen toe te laten. Het zijn vooral jongeren die op dit moment veel besmettingen oplopen. Zij worden misschien niet ernstig ziek door het virus, maar de angst heerst dat zij kwetsbare mensen besmetten.

Te vroeg

Meerdere OMT-leden vinden het nog te vroeg voor versoepelingen. Volgens viroloog Menno de Jong was het onverstandig om verder te versoepelen. Dat vertelde hij zondagochtend bij AT5. Het openen van terrassen zou ‘een brug te ver zijn’.

Zijn collega-viroloog Marion Koopmans zei iets soortgelijks in NOS Met het Oog op Morgen. “Ik denk dat we ons dat niet of nauwelijks kunnen permitteren. We moeten echt nog even geduld hebben. Het is een maand of twee, dan zitten we echt in een andere situatie.”