Winkelverkopen in september flink hoger

Foto: Sam Fish

De Nederlandse detailhandel heeft in september opnieuw beduidend meer omgezet dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS duurt deze trend inmiddels een aantal maanden. De laatste keer dat de winkelverkopen daalden was in april, tijdens de eerste lockdown.

Prijsstijging en meer producten

Winkeliers voerden hun verkopen met 7,6 procent vergeleken met september 2019. Deze plus komt deels door prijsstijgingen. Maar als je kijkt naar het aantal producten ging er 5,5 procent meer over de toonbank.

Zowel supermarkten als bijvoorbeeld kledingwinkels en andere non-food zaken verkochten meer. Daarnaast is er ook online bij 35 procent meer omgezet. Dat komt doordat veel mensen niet fysiek naar de winkel durven of kunnen.

Correctie

Het CBS heeft de cijfers gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in september. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 10,2 procent hoger dan een jaar geleden.

Goeree-Overflakkee

Ook hier op het eiland kunnen de lokale ondernemers alle steun goed gebruiken. Ook voor hen zijn de inkomsten erg belangrijk in het onderhouden van de winkel. Niet alleen de inkopen moeten gedaan worden, maar ook de huur van het winkelpand. Zeker voor de horeca is dat op dit moment erg moeilijk. Denk dus goed na over waar je iets gaat kopen als je iets nodig hebt. Doe je dat online of bij de grote jongens? Of zoek je een lokale ondernemer op die het zwaarder heeft?