Weekmarkt Sommelsdijk tijdelijk naar Middelharnis

Foto: Sam Fish

Door de corona-maatregelen konden de weekmarkten op het eiland tijdelijk niet open. Sinds een paar weken zijn de foodkramen terug en sinds vorige week in Ouddorp en Dirksland ook de non-foodkramen. In Sommelsdijk alleen nog niet.

Door Sam Fish

In Sommelsdijk is de weekmarkt te vinden in de Voorstraat. Al generaties lang komen marktlieden daar hun waren verkopen. Maar voor de corona-maatregelen is hier niet genoeg ruimte. Daarom staan er maar 11 van de 22 kramen uitgestald. Gelukkig komt daar nu verandering in.

Vanaf woensdag 27 mei verhuist de weekmarkt van Sommelsdijk naar het parkeerterrein voor de Plus in Middelharnis. Een tijdelijke oplossing in tijden van corona.

Samen

“Samen maken we de markt en op dit moment kunnen we niet samen staan. In dat opzicht zijn we dus heel blij met de oplossing,” zegt Peter van Limbeek. Vijftig jaar geleden startte zijn opa de notenbar op de markt in Sommelsdijk. “Ik ben inmiddels de derde generatie hier. We krijgen zelfs nog klanten die kochten bij mijn opa. Dat zegt een hoop over de markt in Sommelsdijk. Mensen zijn loyaal en blijven terugkomen.”

Hij vertelt ook dat Sommelsdijk één van de oudste marktrechten van Nederland heeft. “Dat zijn rechten van 500 jaar geleden. De markt hoort dus echt bij Sommelsdijk. Alleen gaat op dit moment de veiligheid voor.”

Veiligheid

En die veiligheid is dus het hele punt van de verhuizing. Voor de Plus in Middelharnis zijn zes parkeerhavens. De kramen komen daar op de parkeervakken te staan, zo blijft er tussenin een pad van vijf meter breed over.

“De kramen die altijd heel drukbezocht worden, worden ruimer neergezet. Overal is over nagedacht,” zegt Peter. “Ik vind het echt top dat de gemeente en marktcommissie in drie weken een goed en haalbaar plan hebben opgesteld. Normaal gesproken gaat daar minimaal een jaar overheen. Dat is wel echt heel fijn en dat mag best gezegd worden, vind ik.”

Het is aan de marktkooplieden om zelf te zorgen voor een goede indeling van de ruimte. “Sommigen gebruiken kratten of doeken. Wij gebruiken zelf vlaggetjes om vakken te maken voor de kraam,” geeft Peter aan. Een trouwe klant laat weten dat de vlaggetjes mogen blijven. “Ik vind het wel gezellig staan,” zegt ze.

Welkom

De weekmarkt komt dus met alle 22 kramen naar Middelharnis. “De winkeliers zijn er ook blij mee,” laat Peter weten. “Zij vinden het fijn dat wij op deze manier toch onze boterham kunnen verdienen. Dat vind ik wel heel mooi om te horen. Zo blijkt ook maar weer extra hoe we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Iedereen heeft op zijn eigen manier last van de corona-maatregelen. En we moeten allemaal roeien met de riemen die we hebben. We voelen ons in ieder geval erg welkom in Middelharnis.”

Parkeerruimte

Door de komst van de markt verdwijnt er op woensdag wel wat parkeerruimte. “Gelukkig is er nog genoeg ruimte over,” laat de gemeente weten. “Er is nog een grote parkeerplaats achter de Plus en op het Spuiplein achter D’n Diek kunnen mensen ook terecht. Daar komt ook nog bij dat de parkeerdrukte op woensdag altijd wel meevalt. En veel mensen gaan op de fiets naar de markt. Dat zou dus niet voor problemen moeten zorgen.”

De wagens van de marktlieden komen te staan op de parkeerplaats op de kruising van de Herman Heijermansingel en de Joost van den Vondellaan. Dat zijn dus niet nog extra parkeerplekken die verdwijnen door de markt binnen het centrum.

Tijdelijke oplossing

“We zijn blij dat de verhuizing een tijdelijke oplossing is. Ik zei het net al, maar de markt hoort hier,” zegt Peter. “De markt is al sinds 1949 te vinden in de Voorstraat van Sommelsdijk. We houden van Sommelsdijk en we kennen de mensen hier. We komen altijd helemaal kapot thuis van alle gezellige gesprekken die we hier voeren. Maar ik neem aan dat dat in Middelharnis ook het geval zal zijn. We merken dat mensen het fijn vinden om in de openlucht hun boodschappen kunnen doen. Het belangrijkste is dan dat we dat op een veilige en verantwoorde manier kunnen aanbieden.”

Voor de volledigheid moet de gemeente een einddatum voor de verhuizing aangeven. Deze staat daarom op 31 december 2020. Elke maand komen de betrokken partijen bij elkaar om de situatie te evalueren. Er wordt dan gekeken welke maatregelen nog nodig zijn of wat er eventueel moet of kan veranderen. Zodra de weekmarkt terug kan naar de Voorstraat van Sommelsdijk, gebeurt dat ook.