GGD opent extra corona-testlocatie in Middelharnis

Foto: PR GGD/Gemeente Goeree-Overflakkee

Eerder werd bekend gemaakt dat vanaf juni iedereen getest kan worden op het corona-virus. Dit zonder tussenkomst van een (huis)arts.

Door Sam Fish

Die mogelijkheid tot testen wordt nog even extra uitgebreid. De GGD opent namelijk een nieuwe testlocatie op het eiland. Deze komt in een leegstaand bedrijfspand op het bedrijventerrein Oostplaat. Dit is aan de rand van Middelharnis, het adres is Zernikeweg 28.

Testen

Op deze nieuwe locatie en de drive thru bij het ziekenhuis in Dirksland kun je dus vanaf juni getest worden. Voorwaarde is wel dat je klachten moet hebben. Denk hierbij aan verkoudheid, keelpijn en/of koorts. Voor deze test hoef je niet eerst een huisarts te raadplegen. Je mag er zelf naartoe, wel op afspraak natuurlijk.

Behalve deze locatie opent de GGD Rotterdam-Rijnmond nog drie testlocaties in de regio. Deze komen in Rotterdam, Schiedam en Nissewaard. Daarnaast beschikt de GGD ook nog over twee mobiele testunits. “Ik vind het belangrijk dat er nu ook een testlocatie dichtbij is,” vindt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Zo kunnen onze inwoners zich op een laagdrempelige manier laten testen.”

Testen op afspraak

Je kunt je zo laten testen zonder tussenkomst van een arts, maar het is niet de bedoeling dat je ineens op de stoep staat. Om alles in goede banen te kunnen leiden en om iedereen verantwoord te kunnen testen, moet er een afspraak worden gemaakt. Dit kan via een landelijk telefoonnummer.

Dit nummer is op dit moment nog niet bekend, maar zal ergens in de komende dagen gedeeld worden. Aanmelden via de GGD Rotterdam-Rijnmond is overigens ook mogelijk.

Belangrijk

Jezelf laten testen op het corona-virus is erg belangrijk. Zo komt er meer inzicht in de verspreiding van het virus. Ook kunnen de GGD’s in Nederland werken aan het indammen van het virus. “Het is belangrijk dat straks alle mensen met klachten getest kunnen worden,” vindt de burgemeester. “Mensen met milde klachten krijgen na een test duidelijkheid of ze thuis moeten blijven. Dit natuurlijk om verdere verspreiding tegen te gaan.”

Locatiekeuze

“We willen en moeten goed voorbereid zijn op het moment dat iedereen getest kan worden,” zegt Saskia Baas. Zij is directeur van de Publieke Gezondheid. “Door de versoepeling van de maatregelen is het belangrijk om het virus onder controle te houden. Dat krijgen we onder andere voor elkaar door veel te testen. Voor de extra locaties hebben we gekeken naar een goede spreiding. Zo zijn ze bereikbaar voor inwoners vanuit de hele regio. De locaties die we gekozen hebben zijn bovendien langer in te zetten en makkelijk op te schalen als dat nodig is.”

Auto

Ben jij bang en denk je dat je corona hebt opgelopen? Bezoek dan de testlocatie met de auto. Doe dit ook alleen. Je hoeft dan namelijk alleen je portier te openen voor de test. Uiteraard zijn mensen die lopend of met de fiets komen ook welkom voor een test.

Gebruik maken van het openbaar vervoer wordt sterk afgeraden. Het is dan natuurlijk mogelijk om anderen te besmetten als je het blijkt te hebben. Maar voor de locatie in Middelharnis is dat geen enkel probleem. Er komt namelijk geen reguliere dienstlijn op het industrieterrein.

Ben je te ziek om naar een testlocatie te komen? Dan krijg je bezoek aan huis. De GGD heeft hier een speciaal team voor.