Het wordt steeds duurder om je huis te verwarmen en dus gaan mensen opzoek naar alternatieven. Logisch, maar zorg wel dat dit veilig gebeurt!
Met de dalende temperaturen wordt het weer aantrekkelijk om je huis te verwarmen. Heb je een open haard? Zorg dan dat deze goed is schoon gemaakt als je deze weer gaat gebruiken. Het risico op een schoorsteenbrand wordt groter als je hout stookt in een vieze schoorsteen. Het is nu al de hoofdoorzaak van 1 op de 3 woningbranden.
“We krijgen veel vragen over de veiligheid van olie- en petroliumkachels. Maar ook over het branden van kaarsen in huis,” zegt brandweercommandant Carolien Angevaren. Zij spreekt namelijk Brandweer Nederland. “Het gaat dan om brandveiligheid, maar ook gezondheidsrisico’s. Deze kunnen optreden bij het inademen van rook en fijnstof. Dat is niet gezond en daarbij is er kans op koolmonoxidevergiftiging bij onvolledige of slechte verbranding.”
Voorkom dat de warmte ontsnapt
“Het klinkt logisch, maar onze tip is om binnen de deuren dicht te houden. Zo blijft de warmte in de ruimte waar je bent,” legt Angevaren uit. “Isoleer ook wanden, vloeren en daken. Plaats isolerend glas en plak tochtstrips waar het nodig is. Zorg overigens wel voor ventilatie door af en toe de ramen open te zetten. Indien aanwezig kun je het ventilatierooster open laten staan. Door te ventileren is je huis minder vochtig. En dat is goed, want droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.”
Die dichte deuren hebben overigens nog een functie. Als er ergens brand uitbreekt in je huis, blijft de rookontwikkeling en het vuur langer uit jouw buurt. Blijf daarom altijd in de buurt van brandende kaarsen, een openhaard of houtkachel. En zorg voor goedwerkende rookmelders in de ruimte waar je stookt en daar omheen. Een koolmonoxidemelder in de stookruimte is ook handig. Er komt namelijk koolmonoxide vrij als er niet goed gebrand wordt.
Zuiniger verwarmen
Het is sowieso belangrijk om je cv-ketel regelmatig te onderhouden. Dat is goed voor de veiligheid, maar het is ook zuiniger bij het stoken. Door je cv-ketel bij te vullen en te ontluchten, zorg je dat het systeem optimaal warmte af kan geven. Wist je trouwens dat een cv-ketel ook goedkoper is bij het verwarmen? Voor dezelfde hoeveelheid warmte ben je voor een houtkachel, pelletkachel, openhaard of elektrische kachel ongeveer 1,5 keer meer kwijt. Bovendien komen er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. En dat is niet goed voor de gezondheid.
Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte cv? Dan zijn hier extra tips voor de veiligheid:
- Laat het installeren van de kachel of haard doen door en professional.
- Zorg voor schoon, droog hout of pellets (houtkorrels).
- Stook volgens de Zwitserse methode .
- Laat je schoorsteen veilig en vakkundig vegen vóór het stookseizoen.
Olie- en petroliumkachels
De warmteopbrengst van olie- en gaskachels is vele malen lager dan die van een op gas gestookte cv-ketel. Ealmende olie- of petroleumkachel brengen schadelijke stoffen in de lucht die niet goed zijn voor je gezondheid. Het verwarmen van je huis moet natuurlijk niet ten koste gaan van jouw gezondheid of dat van je gezien. Gebruik je wel een alternatieve verwarmer? Dan zijn hier wat tips om de brandveiligheid te waarborgen:
- Zet olie- of petroleumkachels op veilige afstand van meubels en stoffen. De stralingswarmte kunnen ervoor zorgen dat dit in brand vliegt.
- Wees voorzichtig met het bijvullen van vloeibare brandstof. Zeker als de kachel nog warm is, kan dit leiden tot oncontroleerbare en brandgevaarlijke situaties.
Kaarsen en waxinelichtjes
Een ander populair alternatief om te verwarmen is het gebruik van kaarsen en waxinelichtjes. Dit is niet ongevaarlijk en ook zeker niet erg rendabel. Het inademen van de rook van kaarsvet is ongezond. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met sigarettenrook. Gebruik je wel kaarsen en waxinelichtjes, dan hebben we nog een lijstje met tips.
- Plaats kaarsen in een geschikte standaard of glas. Zorg dat deze stevig staat en niet omvalt.
- Voorkom dat druipend kaarsvet leidt tot ontbranding van papier of hout.
Wil je meer tips om je huis te verwarmen? Kijk dan op de
website van Milieu Centraal .