Wij zijn niet de populairste woongemeente

jun 18 , 9:17 Wonen
build a house 4503738 1280
Goeree-Overflakkee is niet de populairste gemeente van Zuid-Holland om in te wonen. Dat is Waddinxveen geworden.
Ook landelijk gezien is Waddinxveen koploper. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het CBS. Voor elke honderd mensen die vorig jaar uit Waddinxveen vertrokken naar een andere gemeente, kwamen er 181 nieuwe inwoners terug. Hoewel het verschil aanzienlijk is, noteerde ook de gemeente Zoeterwoude een hoge score. In Den Haag is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst.
Volgens Marco Schuurman van Slimster valt de populariteit van Waddinxveen vooral te verklaren door de gunstige ligging. “De centrale ligging in de Randstad maakt dat steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en ook Amsterdam goed bereikbaar zijn. Onder meer doordat het dorp over maar liefst drie treinstations beschikt.” Vergeleken met de genoemde steden zijn de huizen in Waddinxveen bovendien relatief betaalbaar, al liggen de prijzen in buurgemeenten Gouda en Alphen aan den Rijn nog lager.
Al met al geldt voor vijftien van de vijftig Zuid-Hollandse gemeenten dat er juist meer mensen vertrokken dan naartoe verhuisden in 2023. Dat zijn onder meer Alblasserdam, Midden-Delfland en Barendrecht. Het is echter Den Haag dat de laagste ‘verhuisquote’ noteert. Voor elke honderd vertrokken Hagenezen keerden er slechts 81 terug.

Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee zijn in 2023 1545 nieuwe inwoners ingeschreven. Dat klinkt vrij populair, maar er gingen in datzelfde jaar ook 1235 mensen weg van het eiland. Voor elke vertrokken inwoner kwamen dus 1,25 nieuwe inwoners terug. Al zullen de meeste inwoners dat niet erg vinden, het moet ten slotte ook niet té druk worden op het eiland.
Vanaf ons eiland verhuisden de meeste mensen naar een andere plek binnen de gemeente, namelijk 51,8 procent. Op twee staan verhuizingen naar Noord-Brabant, daar ging maar liefst 17,5 procent van de verhuizers naartoe. En 11,3 procent vertrok naar een nieuwe woning in Zeeland.
Bron: Slimster