Zuid-Holland minst duurzame provincie van Nederland

Foto: PR Vattenfall

Zuid-Holland is de minst duurzame provincie van Nederland. Hier liggen namelijk op relatief weinig daken zonnepanelen.

Ook hebben weinig inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een groot deel van het tuinoppervlak bestraat. Binnen de provincie is Schiedam de minst duurzame gemeente. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Minst duurzame gemeentes

Zuid-Holland behaalt een gemiddelde score van -14,1%. In geen enkele provincie was deze score lager. De duurzaamste provincie van Nederland is Drenthe met een gemiddelde score van 29,7%. Vooral in Schiedam maken weinig inwoners duurzame keuzes. De gemeente staat niet alleen binnen de provincie, maar zelfs landelijk op de laatste plaats. De vijf minst duurzame Zuid-Hollandse gemeenten zijn:

Schiedam – duurzaamheidsscore: -55,1%
Den Haag – duurzaamheidsscore: -46,7%
Maassluis – duurzaamheidsscore: -46%
Capelle aan den IJssel – duurzaamheidsscore: -44,7%
Leiden – duurzaamheidsscore: -44,5%

Wassenaar behaalt met 20,3% juist de hoogste score van alle Zuid-Hollandse gemeenten. Ook Waddinxveen (18,1%) en Gorinchem (16,4%) zijn relatief duurzaam. Landelijk is het Drentse Tynaarlo waar de meeste duurzame maatregelen worden getroffen. De gemeente heeft een score van 71,2%.

Goeree-Overflakkee scoort met -1% net onder het landelijk gemiddelde. Hier is 42,2 procent van alle tuinen versteend en 37,5 procent van alle daken heeft zonnepanelen. Op het eiland zijn ook 404,4 particulieren per 1000 inwoners die subsidie hebben aangevraagd.

Veel bestrating

Geen gras, struiken of bomen, maar tegels. Meer dan de helft van de totale oppervlakte aan tuinen in Zuid-Holland is bestraat. Schiedam spant de kroon, want in de gemeente ligt 74,3% van het totale tuinoppervlak vol met tegels. Ook inwoners van Vlaardingen houden van een onderhoudsarme tuin. Bij hen is 73,4% van het totale tuinoppervlak in de gemeente bestraat.

In Wassenaar kiezen inwoners juist veruit het vaakst voor een groene tuin, want hier is ‘slechts’ 20,8% voorzien van tegels. Ook Oegstgeest is relatief groen, hier is 41,6% van het tuinoppervlak bestraat. Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina van Vattenfall.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen