Stap voor stap richting een nieuw Spuiplein

Foto: Google Streetview

Het Spuiplein in Middelharnis staat aan de vooravond van een grondige herinrichting. Er gaat een hoop veranderen in het gebied.

Het Spuiplein wordt op dit moment vooral gebruikt als parkeerterrein voor het winkelgebied. De bedoeling is dit te veranderen naar een aantrekkelijke entree van het historisch centrum. Dat gebeurt door het opnieuw in te richten. Zo komen er 23 eengezinswoningen en wordt er een parkeerterrein gerealiseerd aan de Sommelsdijkse Havendijk. Dat is achter het Spuiplein.

De gemeente legt binnenkort het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Er is daarom ook op donderdag 31 augustus een inloopavond. Deze wordt georganiseerd door de gemeente en ontwikkelaars Stavast en Wonen à la Carte. Dit gaat allemaal plaatsvinden in het Diekhuus in Middelharnis van 19.00 tot 21.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht, dit kan via de website van de gemeente.

Wat gaat er gebeuren?

De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. Dat is de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. De gemeente knapt dit op in dezelfde stijl als de havenkom, als verwijzing naar de oorspronkelijke loop van het spui.

De entree vanaf de Sommelsdijkse Havendijk is nu nog een bocht. Dat wordt een rechte lijn vanaf de Joost van den Vondellaan. Er komen twee parkeerterreinen, waarvan een aan de Sommelsdijkse Havendijk met ongeveer 110 parkeerplaatsen. Op het Spuiplein worden ongeveer 80 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Voor bezoekers van de haven en D’n Diek komt er gelegenheid om op het Spuiplein de fiets te parkeren. In het plan blijft er ook voldoende ruimte voor laden en lossen. Dat is belangrijk voor de ondernemers op D’n Diek.

Woningen

Op de hoek met de Joost van den Vondellaan en het Spuiplein komen 23 eengezinswoningen. Het gaat om 10 zogenaamde pakhuis- en 13 visserswoningen. Het is mogelijk om enkele woningen levensloopbestendig uit te voeren. Meer informatie over de woningen is te vinden op de website van het project.

Er komt ook een voetgangersbrug van de Visserstraat naar de Sommelsdijkse Havendijk. Bezoekers kunnen zo vanaf hun geparkeerde auto door het Nieuwepad naar het winkelgebied. De planning is nu om de herinrichting in de zomer van 2025 af te ronden.

Cookieinstellingen