Met 6600 buren gezellig samen aan tafel

Foto: Nextdoor

Een hapje eten met de buren om elkaar beter te leren kennen. Lijkt een simpele gedachte, maar het kan een groot verschil maken in het contact tussen buren.

Daarom vond tussen zaterdag 17 en zondag 25 juni de tweede editie van de Week van de Buurttafel plaats. Zo’n 350 buren door heel Nederland gaven gehoor aan de oproep van organisator Nextdoor. De sterkste en leukste buurten zijn immers de plekken waar buren elkaar kennen. Het is belangrijk om elkaar ook op te zoeken om samen dingen te bereiken. Uiteindelijk deelden zo’n 6600 buren een hapje of drankje met elkaar tijdens deze themaweek.

Heel Nederland aan tafel

Het idee achter het initiatief is dat buurtgenoten elkaar voortaan gemakkelijker weten te vinden. Dat is voor een gezellig praatje, maar ook voor informatie of hulp erg belangrijk. Volgens een onderzoek van Nextdoor is onderling contact in de buurt erg belangrijk. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt plezierig contact met buurtgenoten de belangrijkste factor voor een fijne woonomgeving.

“Tijdens de Week van de Buurttafel hebben we met 30 buurtgenoten samen een heerlijke paella schotel bereid. Het doel was om mensen zo met elkaar in contact te brengen,” vertelt Frank Akkermans. Hij is medeorganisator van de buurttafel in Polderzicht in Oss. “Het is veel later geworden dan gepland, want iedereen had het ontzettend naar de zin. Veel buren herkenden elkaar van een korte groet op straat. Maar tijdens de buurttafel hebben een aantal elkaar pas voor het eerst echt gesproken. Het was in één woord grandioos!”

Zelf een buurttafel organiseren

Heb je de actie volledig gemist, maar vind je het wel een leuke manier om je buren beter te leren kennen? Misschien wil je de onderlinge banden in de buurt juist versterken. Dan kun je natuurlijk altijd nog zelf een buurttafel organiseren. Misschien zijn jullie meer van de feestjes of juist een film. Alles is mogelijk.

De organisatoren hebben speciaal voor deze situaties een paar tips op een rijtje gezet:

  • Houd het simpel. Begin bijvoorbeeld met een laagdrempelige borrel of een koffie- of theemoment.
  • Organiseer het samen. Vaak is het gezelliger om met anderen te sparren over het idee. Je kunt de taken dan ook meteen verdelen.
  • Betrek je buren bij het evenement. Maak bijvoorbeeld gebruik van spullen die mensen al hebben. Dat scheelt enorm in de kosten en zo kan iedereen een steentje bijdragen.

En misschien nog wel de belangrijkste tip: Zorg dat iedereen uitgenodigd wordt. Maak het gezellig voor iedereen uit de straat zodat niemand zich buitengesloten voelt. En tot slot: Veel plezier en geniet ervan!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen