Stad aan ’t Haringvliet gaat van het gas af!

Foto: Sam Fish

Een maand lang konden inwoners en ondernemers in Stad aan ’t Haringvliet stemmen over het project Stad Aardgasvrij. Inmiddels is de uitslag bekend.

Door Sam Fish

De enige voorwaarde om te kunnen stemmen was dat je aangesloten zat op het gasnetwerk. Een hele maand lang kon er gestemd worden. Dat kon in ’t Trefpunt, maar ook vanuit huis en in de GO-bus van de gemeente. Op vrijdag 30 juni zat de stemmaand erop en was het tijd om de stemmen te tellen. Als minimaal 70 procent van de inwoners voor het project stemt, gaat het hele feest door. Zijn er inwoners niet komen stemmen? Dan is hun stem automatisch tegen het project.

Er kon tot vrijdagmiddag 18.00 uur gestemd worden en ongeveer anderhalf uur later begon de uitslagenavond in ’t Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. Daar was het aan wethouder Jaap Willem Eijkenduijn om de uitslag bekend te maken. “Ik heb goed nieuws, ik kan jullie feliciteren. Maar liefst 77,6 procent van de stemmen is voor het project Stad Aardgasvrij,” aldus een blije wethouder.

Stemmen

Er is goed gestemd door de inwoners en ondernemers uit het dorp. Op donderdag 29 juni, één dag voor het einde, was er een opkomst van 77,8 procent. In totaal is gebleken dat 88,4 procent van het dorp naar de stembussen is gekomen. Zij hebben hun stem laten horen over het project Stad Aardgasvrij. En dat is geheel op officiële wijze gegaan. Inwoners kregen een stempas thuisgestuurd en op vertoon van de ID-kaart kon gestemd worden met die pas. De stembussen zijn ook gesloten geweest tot vrijdagavond 30 juni 18.00 uur. Pas daarna zijn vrijwilligers begonnen met het tellen van de stemmen. In totaal stemde slechts 6,4 procent van de inwoners actief tegen het project.

Nu de stemming is gelukt is het de bedoeling dat het dorp vanaf 2025 van het gas af gaat. Wel moet er aan de acht beloften voldaan kunnen worden.

De 8 beloften

Die acht beloften zijn samengesteld om ervoor te zorgen dat mensen geen hond in de pot vinden. Stad Aardgasvrij werkt alleen als iedereen tevreden is met hoe het gaat. En daar zijn de beloften voor opgesteld. Dat zijn de volgende beloften:

  • Veilig of anders niet
  • Altijd warm
  • Betaalbaar
  • Voldoende draagvlak
  • Groen
  • Het mag
  • Het kan
  • Vertaalbaar

Over deze beloften leer je meer in de video onderaan dit bericht. Kijk voor meer informatie over Stad Aardgasvrij op de bijbehorende website.

Uitslagavond

Uiteraard was het meteen een goede sfeer in het Trefpunt in Stad aan ’t Haringvliet. “Het eerste weekend was een opkomst van 30 procent. Dat is een geweldige start,” laat projectleider Richard Jacobsson weten. “Daarna ging het twee weken wat minder en dan maak je je zorgen. Maar deze week hebben we een enorme inhaalslag gemaakt. En we hebben alle zeilen bijgezet. Een fanfare, ijsjes, een megafoon en een gigantische bel. Maar het is ons gelukt. En wat ben ik, wat zijn wij als groep, enorm blij. Dankjulliewel!”

Ook wethouder Eijkenduijn is blij. “Toen ik vanmorgen wakker werd dacht ik, dit is de dag. Ik ben het laatste jaar pas aangesloten, maar we hebben hier zo hard naartoe gewerkt. Mijn voorganger Tea Both-Verhoeven is ook aanwezig vanavond. Het is een eer dat ik dit van jou mocht overnemen. Mijn dank gaat vanavond vooral uit naar alle mensen die zo betrokken zijn geweest. En ik ben trots op wat hier is neergezet. Dit project is een voorbeeld dat gedeeld kan worden. Dit is dorp 1, maar we hebben er nog 13 te gaan. Wat mij betreft gaan we stuk voor stuk alle dorpen af op deze manier.”

Cookieinstellingen