Betrokkenheid bij de inloop op ‘asielschip’ Esmeralda

Foto:

Ongeveer 50 bezoekers namen maandagavond 26 juni een kijkje op de MS Esmeralda in de Buitenhaven van Stellendam.

Inmiddels zijn ook de eerste tijdelijke bewoners gearriveerd bij hun nieuwe verblijf. Een paar dagen na de informatieavond kwamen de eerste asielzoekers namelijk al aan. Er is in totaal ruimte voor 120 mensen aan boord van het riviercruiseschip.

De informatieavond werd georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Aanwezigen kregen hierbij een rondleiding op het schip. Zo zagen ze het restaurant waar de gasten drie keer per dag in buffetvorm kunnen eten. Ook mochten ze kijken in de kleine tweepersoonshutten waar de asielzoekers slapen. Klein, maar wel allemaal met eigen sanitair.

“Je ziet toch dat mensen wel veel gebruik maken van de gezamenlijke ruimten. Voor bijvoorbeeld een bordspelletje, tafeltennis of tafelvoetbal of om met elkaar te praten,” aldus locatiemanager Youssef. Op het bovendek staat wat fitnessapparatuur en een container met wasmachines en drogers. “De bewoners wassen hun eigen spullen,” vertelt Youssef. “Alleen beddengoed en handdoeken wordt tegelijk gewassen.” Het bovendek is ook de plek waar gerookt kan worden. “De enige plek. In het schip is het ten strengste verboden. Rook je toch, dan moet je van het schip af.”

Gemeentelijk bezoek

Ook een aantal raadsleden was naar het schip gekomen, evenals burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en wethouder Daan Markwat van gemeente Goeree-Overflakkee. Ze kregen, net als de andere bezoekers, uitleg over de dagelijkse gang van zaken op het schip.

“Er zijn overdag een locatiemanager, twee woonbegeleiders en een verpleegkundige op het schip. Die twee woonbegeleiders zijn voor het begeleiden en organiseren van activiteiten voor de bewoners. Zij leggen ook de contacten met vrijwilligers, kijken wat er qua dagbesteding mogelijk is. Maar ze bellen bijvoorbeeld ook de IND. Daarnaast is er overdag ook een verpleegkundige aan boord,” legt coördinator Alan Schet uit.

“Daarnaast zijn er vier beveiligers overdag hier. Twee op het schip en twee aan de wal. Elke bewoner wordt geregistreerd als hij op of van het schip gaat.” De bewoners krijgen vooraf uitleg waar ze wel en waar ze niet mogen komen. En iedereen moet om 22.00 uur weer op het schip zijn.

Positief en kritisch

De bezoekers bij de inloop waren overwegend positief. Er werden contacten gelegd over mogelijke activiteiten. Een inwoner van de Hoeksche Waard kwam voor zijn vriend in de opvang in Oud-Beijerland een kijkje nemen. Die opvang daar sluit uiterlijk 1 juli en een groep mensen heeft als volgende opvanglocatie Stellendam.

Er waren ook kritische geluiden over bijvoorbeeld eerdere parkeerproblemen, verkeerd bezorgde post en de bestaande woningnood onder jongeren. Ook de zorg voor overlast kwam aan de orde. Het telefoonnummer van het schip is gedeeld met een aantal omwonenden, zodat ze rechtstreeks kunnen schakelen met de locatiemanager aan boord.

“Het is goed dat mensen zijn gekomen en ook uitgelegd hebben wat volgens hen beter kon. Dat helpt ons en dat helpt bij een goed verloop van de noodopvang,” stelt de burgemeester na afloop. Een oplossing kan ook heel eenvoudig zijn. Zoals in het geval van de verkeerd bezorgde post. Op het kantoor van de beveiliging wordt het adres duidelijk zichtbaar vermeld. Er komt ook een postbus. De burgemeester noemt het ook hartverwarmend om te zien hoe veel mensen bij de inloop hulp aanboden. “Ik zag betrokkenheid en bewogenheid met de komende bewoners. Het besef is er dat we dit met elkaar moeten doen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen