Inwoners organiseren Open Dag Stad Aardgasvrij

Foto: Merel Tuk

Alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet zijn op zaterdag 10 juni welkom in het Trefpunt voor de Open Dag Stad Aardgasvrij.

De groep inwoners die ooit met het idee is gestart, organiseert deze dag speciaal voor hun mede-inwoners. Op de informatiemarkt kan iedereen van 12.00 tot 17.00 uur in gesprek met de projectpartners. Denk aan energieleverancier Essent, netbeheerder Stedin, woningcorporatie Oost West Wonen en het Energieloket Goeree-Overflakkee. Je kunt dan praten over het plan voor een aardgasvrij Stad aan ’t Haringvliet.

Maar er is meer. Een speciale fototentoonstelling laat bijvoorbeeld zien hoe de eerdere energietransitie van kolen naar aardgas ging. Ook kunnen inwoners een rondje rijden in een waterstofauto terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen.

Draagvlakmeting

Van 3 tot en met 30 juni stemmen de Stadtenaren voor of tegen een aardgasvrij dorp vanaf 2025. Die stemming bepaalt of de collectieve overstap naar groene waterstof of een eigen elektrische oplossing doorgaat. Een belangrijk moment, want alleen als minstens 70% voor stemt, én aan alle andere beloften wordt voldaan, gaat het project door.

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat inwoners en ondernemers antwoord krijgen op hun vragen. Daarom beantwoordt een aantal partners en inwoners van het initiatief deze graag tijdens de open dag.

Informatiemarkt en fototentoonstelling

Bij Stad Aardgasvrij zijn verschillende partners aangesloten. Op de informatiemarkt zijn Stedin, Essent, Oost West Wonen, het Energieloket Goeree-Overflakkee, ketelleveranciers en de Tafelaars aanwezig. Zij beantwoorden graag vragen van inwoners. De speciaal georganiseerde fototentoonstelling geeft een beeld van de eerdere energietransitie van kolen naar aardgas. Ook wordt aandacht besteed aan de introductie van elektriciteit in Stad aan ’t Haringvliet.

Voor de tentoonstelling zijn foto’s uit het archief van de gemeente beschikbaar gesteld.

Rijden op waterstof

Waar waterstof nog niet op grote schaal wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen, is de auto-industrie al jaren bezig met de toepassing van deze technologie. Zo rijden sinds 2020 in verschillende regio’s in Nederland waterstofbussen in het openbaar vervoer. De eerste waterstofvrachtwagen in Nederland had in 2020 de primeur. Speciaal voor deze open dag is een waterstofauto aanwezig. Ebby Road biedt ook de mogelijkheid om te rijden in een waterstofauto.

Stemmen in juni

Medio mei hebben de inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet de brochure met alle informatie over het project én de stempas ontvangen. Met deze stempas kunnen inwoners en ondernemers in juni op woensdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en zaterdag hun stem uitbrengen in ’t Trefpunt. Dit kan ook op afspraak vanuit huis en bij de GO-bus die de laatste twee weken als mobiel stemlokaal ingezet wordt.

Het projectteam wil dat alle inwoners van Stad aan ’t Haringvliet betrokken zijn bij deze keuze. Daarom gaan zij uit van een opkomst van 100%. Dit houdt in dat als iemand niet komt stemmen, dit een nee-stem betekent.

Cookieinstellingen