Mevrouw Aartje Rozendaal viert honderdste verjaardag

Foto: Sam Fish

Aartje Rozendaal was pas 7 jaar oud toen ze zich afvroeg of ze zelf ooit 100 jaar mocht worden. Op zaterdag 20 mei is het haar gelukt.

Door Sam Fish

Die bijzondere verjaardag heeft ze zeker niet alleen gevierd. Met haar man kreeg ze 16 kinderen. Zij zorgden op hun beurt voor 51 kleinkinderen, 127 achterkleinkinderen en vier achterachterkleinkinderen. Ruim 70 van hen kwamen op zaterdag 20 mei naar Dirksland voor haar verjaardag. “Ze verzamelden bij mijn dochter thuis en om-en-om kwamen ze bij me langs. Dat vond ik geweldig,” laat mevrouw Rozendaal weten. En ze straalt als ze eraan terugdenkt.

Sowieso krijgt ze elke dag visite van haar familie, maar een groot deel ziet ze niet al te vaak. Drie van haar kinderen zijn namelijk verhuisd naar Canada. Daardoor wonen 22 van de kleinkinderen, 81 achterkleinkinderen en alle vier de achterachterkleinkinderen aan de andere kant van de oceaan.

Van de overkant

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman kwam langs voor deze speciale verjaardag. Dat de burgemeester langs zou komen voor haar honderdste verjaardag vond Aartje geen enkel probleem. “Dat ze voor mij komt is wel bijzonder, dat vind ik heel leuk. Maar het is helemaal goed, ik zit toch wel op mijn stoel. Maar ik heb vooraf al wel bedacht wat ik allemaal wil vertellen.” En de burgemeester kwam niet met lege handen. Ze had de ingelijste geboorteakte van mevrouw Rozendaal meegebracht. Daarop is te zien dat ze is geboren in Piershil, ze is dus van de overkant. Daar leerde ze haar man Lauwrens kennen. Hij was de melkboer en kwam vaak bij haar langs. Tijdens de oorlog leerden de twee elkaar echt kennen bij de zangvereniging, toen pas sloeg de vonk echt over.

In 1944 verloofden de twee en toen de oorlog net voorbij was stapten ze in het huwelijksbootje. Hij was zes jaar ouder dan Aartje en is helaas in 2007 al overleden. “In 2005 mochten we ons 60-jarig huwelijk nog vieren,” vertelt ze. In 2008 kwam haar huidige woning in de Vroonlande in Dirksland te koop te staan. Aangezien één van haar dochters in Dirksland woont, was de keuze om het te kopen snel gemaakt.

Eindelijk 100 jaar

Toen Aartje een klein meisje was, een jaar of 7 pas, vroeg ze zich af of ze ooit 100 jaar mocht worden. “Het is me gelukt, ik zit hier nu,” zegt ze opgetogen. “Het is jammer dat ik doof ben en niet veel zie. Maar ik ben verder helemaal gezond. Ik denk nog graag aan vroeger en ik denk daar met veel genoegen aan terug.” Met haar geheugen is dan ook echt niks mis. Zoals ze zich had voorgenomen vertelt ze hele verhalen over haar leven.

Zo vertelt ze dat als haar man met de melk rondging, zij de winkel draaiende hield. Ze deed ook de administratie op de boerderij die ze later kochten. Daarnaast maakte ze graag kleding voor haar gezin en stond ze altijd voor iedereen klaar. Volgens haar kinderen was mevrouw Rozendaal ook altijd heel vooruitstrevend. “Ze had als een van de eersten een elektrische naaimachine, wasmachine en een vaatwassen,” laten ze weten. En dat had een goede reden: “Als je tijd kunt besparen op je huishouden, dan moet je dat doen. Dan blijft er tijd over voor de leuke dingen,” aldus mevrouw Rozendaal.

Cookieinstellingen