Bijna 12% van onze huizen slecht geïsoleerd

Foto: Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

Sinds de sterk stijgende energieprijzen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen. Toch zijn veel huizen nog slecht geïsoleerd.

Vandaag de dag geldt dat voor bijna 1 op de 11 huizen in Zuid-Holland. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. En dat gaat van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G). In Zuid-Holland blijkt 8,9% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2%.

Top 5

Lokaal zijn de uitschieters groter. In Wassenaar heeft bijvoorbeeld zelfs 15,7% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Zuid-Holland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

  • Wassenaar: 15,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Schiedam: 14,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Den Haag: 12,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Goeree-Overflakkee: 11,9% van de woningen is slecht geïsoleerd
  • Westvoorne: 11,7% van de woningen is slecht geïsoleerd

Maar er is gelukkig ook beter nieuws. 45,1% van de Zuid-Hollandse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Lansingerland: hier is momenteel al 74,4% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Pijnacker-Nootdorp (74,2%) en Barendrecht (71,9%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis. Ben je benieuwd naar hoe andere gemeenten ervoor staan? Check dan deze kaart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen