Huizenprijzen dalen voor het eerst in drie jaar

Foto: Afbeelding van Ricarda Mölck via Pixabay

De oververhitte huizenmarkt zorgt er al een lange tijd voor dat het een uitdaging is om een huis te kopen. Maar voor het eerst in drie jaar dalen de prijzen.

Keer op keer zijn er records verbroken als het gaat om prijzen voor woningen. Veel starters konden haast onmogelijk concurreren met beleggers. Maar er lijkt langzaam verandering te komen in de markt. Na het stijgen van de hypotheekrente is nu het gemiddeld hypotheekbedrag aan het dalen. Daarbij gaat het om het tweede kwartaal van 2022. En dat is voor het eerst in drie jaar het geval!

Langzame afkoeling

Op dit moment bedraagt het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 322.000 euro. Een jaar geleden lag dat bedrag nog 1,2 procent hoger op 326.000 euro. Het aandeel hypotheekaanvragen is sinds begin dit jaar met 9 procentpunt toegenomen. Dat ging van 39 naar 48 procent. Dat is een teken dat de huizenmarkt aan het afkoelen is.

Vereniging Eigen Huis noemt het een gezonde ontwikkeling. “Er is meer keuze, al loopt het animo terug. De koper gaat niet meer ten koste van alles toeslaan.”

Markt is aan het draaien

“Wij zien dat de markt aan het draaien is,” vertelt Gijs van Wijgerden in de Telegraaf. Hij is directeur van Makelaarsland. “Biedingen nemen af, bezichtigingen nemen af. Makelaars en consumenten moeten er alleen nog aan wennen.” Volgens aankoopmakelaar Niels Bakker hebben zelfs kopers in Amsterdam nu de kans om iets van de prijs af te dingen. Makelaar Remmie Cornelissen ziet de prijsdruk vooral op de kluswoningen. “Met aannemers is het nu tenslotte een drama. Dat biedt kansen voor kopers die een beetje handig zijn.”

Minder concurrentie en overbiedingen

De stijging van het aantal aanvragen en het langzaam dalen van de huizenprijzen is opvallend. Sinds begin januari is de hypotheekrente met 2,5 procentpunt gestegen. En dat begint nu effect te geven. De hogere rente zorgt ervoor dat de maandlasten stijgen. Daardoor kunnen kopers minder lenen. En dat zorgt ervoor dat er minder concurrentie is op de woningmarkt. Kopers zijn daardoor minder geneigd om te overbieden. De kans op het vinden van een betaalbare woning is hierdoor iets groter geworden.

De woningnood is hiermee echter niet opgelost. Dus om kans te maken is het vooral belangrijk om veel eigen geld te hebben. Ook kan het helpen om flexibel te zijn in je wensen. Schakel desnoods een aankoopmakelaar in. Voor de gefrustreerde woningzoekers zijn de eerste tekenen van een afkoelende woningmarkt in ieder geval meer dan welkom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen