Ongediertebestrijders komen overal handjes tekort

Foto: Pixabay; KloxKlox_com

Ongediertebestrijders komen in het hele land massaal handen tekort om alle wespennesten te bestrijden. En dan moet de echte overlast nog komen!

“Er wordt nog volop aan de nesten gebouwd,” laat David van den Broek weten. Hij is als ongediertebestrijder actief in Limburg. “Dat betekent dat de wespen nu nog voedsel vinden in het nest. Dat zal de komende weken anders zijn en dan komen ze het terras op.”

Peter Traas is ongedierte deskundige en zegt dat het wespenseizoen vroeg is begonnen. “Een droog voorjaar en een tot dusver warme zomer. Dat zorgt ervoor dat er nu enorm veel wespen zijn,” vertelt hij. En bestrijder Frans Bakker beaamt dit. “Het gaat heel snel. Elke dag komen er meer en meer wespennesten bij. De werksters zijn nu nog druk met bouwen. Maar zodra de nesten klaar zijn en de wespen naar buiten vliegen voor voedsel, dan begint de ellende pas echt. Er staat ons nog wat te wachten de komende weken.”

Plagen door heel het land

In Limburg komt bestrijder David van den Broek de laatste tijd zelfs 3 tot 4 nesten tegen, die vlakbij elkaar zitten. “Dat kennen we van de Franse veldwesp, maar niet van de limonadewesp,” zegt hij. “Het is nu al een gekkenhuis. We krijgen nu zeker 40 meldingen per dag. We werken dan ook 7 dagen in de week, 9 uur per dag.”

In het westen van het land is het al net zo erg. “De laatste paar dagen worden we honderden keren per dag gebeld. Dat is voor deze tijd van het jaar echt extreem,” zegt Beestjes Kwijt-bestrijder Elroy Kerklaan. Maar hij verwacht het nog veel drukker te krijgen. Vooral met het goede weer dat is voorspeld. “Het is nu aanpoten. Vakantie houden doen we wel na de zomerperiode.”

Zelf bestrijden kansloos en gevaarlijk

De wespenbestrijders zien regelmatig dat mensen eerst zelf proberen een wespennest te bestrijden. “Kansloze zaak én gevaarlijk,” zegt van den Broek. “De bestrijdingsmiddelen die je als particulier gebruikt zijn niet sterk genoeg en de materialen voldoen niet. Je komt niet diep genoeg in het nest, dus blijft een deel van de wespen in leven. Ze bouwen gewoon stug door, maar eerst gaan ze in de aanval!”

Bakker knikt. “Of de spouwmuur afplakken met duct tape. Ook niet slim. Wespen zoeken toch een doorgang. De kans is groot dat je ze dan binnen krijgt, in je slaapkamer bijvoorbeeld. Het beste blijf je veilig uit de buurt van een wespennest en bel je een bestrijder. Dan weet je zeker dat je goed geholpen wordt en loop je zelf geen risico.”

Wat staat ons nog te wachten?

De komende weken is er prachtig weer voorspeld én de vakantieperiode is aangebroken. Mensen gaan naar buiten, steken de barbecue aan of zitten lekker op een terrasje. Dit staat garant voor veel wespenoverlast. Helemaal omdat de wespen inmiddels volgroeid zijn en buiten het wespennest op zoek gaan naar zoet eten.

Wat je tegen wespen kunt doen? “Niet zo heel veel,” zegt Merijn Janssen, directeur van het platform Beestjes Kwijt. “De wespen zijn bezig met overleven en hebben zoet voedsel nodig. Dat vinden ze bij ons aan tafel. Je kunt enkele wespen weghouden met een wespenval of een plantenspuit. Maar als de overlast echt groot is, zit er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Dat laat je beter weghalen. En nogmaals, doe dit niet zelf! In een volgroeid wespennest leven duizenden wespen. Als die aanvallen, ben je je leven niet zeker. Laat het over aan een professionele bestrijder!”

Cookieinstellingen