65% trof al maatregelen voor energiezuinigere woning

Foto: Pixabay

Alles wordt duurder en dat geldt ook voor energie. En dus gaan steeds meer mensen maatregelen treffen voor een energiezuinigere woning.

Van tochtstrips tot isolatie. Bijna twee derde van de Nederlanders (65%) name het afgelopen jaar energiebesparende maatregelen. Van hen nam 54 procent kleine maatregelen. Zij plaatsten bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en/of hielden de deuren goed dicht. Twaalf procent van de mensen die aanpassingen hebben gedaan, pakte het groter aan. Zij plaatsten bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en/of een waterpomp. Een derde van deze Nederlanders (34%) trof zowel grote als kleine maatregelen.

Dit allemaal blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlanders. Dit werd uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise. Zij deden dit in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Slechts 9 procent van de Nederlanders heeft geen idee hoe ze het huis energiezuiniger kunnen maken.

Gasgebruik beperken

“Een kleine aanpassing kan al zorgen voor een groot verschil in je energieverbruik,” vertelt Hans de Kok. Hij is directeur van Pricewise. “Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming in huis tijdens de wintermaanden. Maar dat kun je vooral reguleren in de koudere periodes. Zet je de temperatuur een graad lager, dan scheelt dat al snel zes tot zeven procent op je gasverbruik.”

Dat komt voor een standaardhuishouden op honderden kuubs gas en dus honderden euro’s per jaar. In de zomer neemt het gasverbruik automatisch af. Maar je kunt dan natuurlijk nog wel letten op het gebruik van je elektriciteit. “Iets heel simpels als een theemuts of een goede thermosfles scheelt je tientallen kWh per jaar. Je hoeft dan niet meer voor ieder kopje thee de waterkoker aan te zetten. Daarnaast kun je natuurlijk de was doen in de daluren,” tipt De Kok.

Subsidie voor particulieren

“In de huidige situatie is het voor veel mensen moeilijk om het energietermijnbedrag op te hoesten. Het spreekt voor zich dat niet iedereen ook zelf grote energiebesparende maatregelen kan betalen,” gaat De Kok verder. “Toch raad ik iedereen wel aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Het kabinet verbeterde onlangs de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidies. De overheid stelt tot 2030 miljoenen euro’s beschikbaar voor groene oplossingen. Denk aan zonneboilers, warmtepompen, isolatie en de aansluiting op het warmtenet. “Met deze instrumenten vervang je gas voor duurzame warmte. Dat zorgt op zijn tijd voor een lagere energierekening. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, zoals extra ruimte in je hypotheek, een persoonlijke lening of een lening via het Warmtefonds. Ook provincies en gemeenten stimuleren duurzame maatregelen. Ze hebben daarvoor toereikende financiële middelen en gratis advies beschikbaar.”

Cookieinstellingen