Kwart doet de deur niet op slot bij vertrek woning

Foto: PR Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken

Buren zijn bepalend voor het veiligheidsgevoel dat Nederlanders thuis ervaren. Goed onderling contact met buren is daarin een belangrijk onderdeel.

Bijna twee derde voelt zich veilig in en rondom het eigen huis (61%). Ook in het voorkomen van inbraak vinden buren elkaar, bijvoorbeeld tijdens de vakanties. Zo spreken ze af om op elkaars woning te lette (39%) en doen ze aan digitale buurtpreventie (37%). Daarnaast hangt 26 procent van de mensen camera’s op en spreken ze elkaar aan op onveilig gedrag.

Dit allemaal blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé.

Kleine kans op slachtofferschap

Twee op de drie Nederlanders schatten de kans (heel) klein dat zij de komende vijf jaar slachtoffer worden van inbraak. Dit komt doordat ze goed contact hebben met buren, dat geeft een veilig gevoel. Ze durven hierdoor even weg te gaan zonder de deur op slot te doen (23%). Ook laat een kwart van de Nederlanders gerust een raam open staan als ze niet thuis zijn.

“Het letten op elkaars huis is belangrijk,” zegt Erik Dokter, hij is manager Verzekeringsbedrijf. “Maar de kans op een inbraak kan nog verder verkleind worden. Bijvoorbeeld door de ramen en deuren goed af te sluiten. Ook als je maar heel even de woning verlaat. Inbrekers hebben maar heel even nodig om je huis binnen te komen.”

Beter een goede buur

Buren zijn belangrijk bij het voorkomen en beperken van inbraakschade. Oplettende buren zijn vaak de eersten die alarm slaan bij een verdachte situatie. De helft van de Nederlanders belt bijvoorbeeld de politie, 19 procent belt de eigenaar. Een derde van de Nederlanders zou dan ook meer contact willen hebben met buren over veiligheid in de buurt.

Toch kan een inbraak dankzij oplettende buren niet altijd voorkomen worden. Het aantal woninginbraken daalt al jaren. Maar uit cijfers blijkt dat er nog relatief vaak woonschade gemeld wordt door inbraak. Dit is vooral het geval in Flevoland, Limburg en Noord-Brabant. Daarom blijft het belangrijk om het huis regelmatig door de ogen van een inbreker te bekijken.

Veiligheid

We denken vaak dat inbrekers een huis uitkiezen op basis van het gemak waarmee ze binnen kunnen komen. Ook zouden ze gaan voor spullen die ze zien liggen en wordt er gekeken naar zichtbare beveiligingsmaatregelen. Ook denkt een kwart dat de ligging van een woning een rol speelt.

“Hoewel buren voor velen belangrijk zijn (70%), verwachten mensen ook hulp van de verzekeraar om inbraak te voorkomen. Univé helpt haar leden door regionale anti-inbraakavonden te organiseren. Daarbij deelt een ex-inbreker tips. Zo kunnen zij verschillende maatregelen treffen om de kans op inbraak te verkleinen en daarmee groter leed te voorkomen. Zo helpt Univé haar klanten om het veilige gevoel dat mensen thuis hebben, te vergroten,” aldus Dokter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen