Btw-verlaging energie scheelt ongeveer 250 euro

Foto: Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay

Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening.

Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve* variabele energieprijzen. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken. Daarmee stelden ze vier profielen op.

Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21% nog maar 9% btw over energie (stroom en gas). De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening. Het loopt tot het einde van het jaar en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden.

Paar tientjes per maand

Het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) bespaart volgend halfjaar dus 253 euro. Daarnaast stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder.

Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaarrond de 110 euro minder. Per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee

“Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten,” vindt Hans de Kok. Hij is directeur van Pricewise. “Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten. Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven.”

Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt. Dit doen ze om zo de energienota te kunnen ophoesten. “Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag. Dan hoeven consumenten niet meer te schrikken van hun eindafrekening. Dan hoeven ze aan het einde van het jaar ook niet meer een hoop moeten bijbetalen.”

* Fictief contract (€ 0,40 per kWh, € 1,50 per m³en € 70 vaste leveringskosten per jaar) en Modelcontract Energie HEM (op 24/06/2022) op postcode 1111AA

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen