Veel minder muggenoverlast door droog voorjaar

Foto: Afbeelding van Creative Solutionist via Pixabay

Al weken gaat het over de droogte in ons land. Er wordt dan gesproken over het gevaar voor de natuur. Maar er is nu ook iets positiefs te melden!

De muggenoverlast is deze zomer tot nu toe aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Dat komt waarschijnlijk door het droge voorjaar. Muggen leggen namelijk hun eitjes in een laagje water. Die broedplaatsen stonden toen echter droog. Ook zijn muggenlarven niet tot wasdom gekomen. Dat laat bioloog en muggendeskundige Arnold van Vliet weten. Hij werkt aan de Wageningen Universiteit.

Van Vliet is een van de oprichters van Muggenradar.nl, een website van de Wageningen Universiteit. Iedereen kan daar aangeven of en hoeveel last ze hebben van muggen. Vanaf de laatste week van juli is de mate van overlast duidelijk afgenomen. Afgelopen week was de muggenoverlast ten opzichte van twee jaar geleden 30 procent minder. Ten opzichte van 2021 scheelt het zelfs 40 procent.

Overlast door hittegolf 

“Het is bekend dat muggen actiever zijn en vaker steken als de temperatuur stijgt,” vertelt Van Vliet. “Pas over een paar weken kunnen we dus zien hoe het met de overlast staat tijdens de hittegolf. We moeten niet vergeten dat het nu alweer wekenlang droog is. Muggen kunnen dan dus nauwelijks een geschikte broedplaats vinden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen