Inbrekers werden juist harder tijdens jouw vakantie!

Foto: PR Stichting Inbraak Preventie

Na twee corona-zomers gaan we weer heerlijk zomervakantie vieren dit jaar. En dus gaan ook de inbrekers weer hard aan de slag om hun boterham te ‘verdienen’.

Sommige mensen blijven lekker in hun eigen land. Anderen pakken de camper en gaan op reis. En weer anderen boeken een vlucht naar een verre bestemming. Maar waar je ook naartoe gaat, je treft voorbereidingen voor vertrek. Paspoorten worden vernieuwd, accommodatie wordt geboekt en eventuele inentingen zijn gehaald.

Maar is thuis ook alles geregeld? Het is namelijk verstandig om inbraakpreventiemaatregelen te treffen. Want er iets niets rotter dan na een heerlijke vakantie terug te komen in een leeggeroofd huis. En dus hebben we zeven tips op een rijtje gezet om het inbrekers een stuk moeilijker te maken deze zomer. Dat is wel zo prettig voor een rustige vakantie.

Niemand thuis

Als er overduidelijk niemand thuis is, nodig je de gelegenheidsinbreker eigenlijk uit om bij jou eens een kijkje te gaan nemen. Coen Staal is voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Hij zegt hierover het volgende: “Ik loop regelmatig een rondje door mijn woonwijk. Ik zie dan meteen of mensen thuis zijn of niet. Want zeg nou zelf, het valt toch op als er dagenlang ’s avonds maar één lampje in de woonkamer brandt? Of als de gordijnen ook overdag dicht blijven. Of wanneer je (als inbreker) naar de voordeur loopt en vervolgens stapels folders en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen. Dan is het toch vrij duidelijk dat er niemand thuis is?”

Een inbreker weet dan dat hij alle tijd heeft om zich toegang tot je huis te verschaffen. Vervolgens is er ook tijd over om te kijken of er waardevolle spullen zijn. Denk aan sieraden en elektronica. “Vaak is de gevoelswaarde van de spullen – de ring van oma, de familiefoto’s op de laptop – vele male groter dan de verzekeringswaarde,” vervolgt Staal. Alle reden om dus te zorgen dat je geen ongewenst bezoek krijgt tijdens je vakantie.

Slechte sloten

Inbrekers komen meestal binnen via de achter- of voordeur. Een ervaren inbreker ziet onmiddellijk of een slot makkelijk te forceren is of dat het juist een zware klus gaat worden. Als hij de keuze heeft, zal hij de beter beveiligde huizen voorbij lopen en kiezen voor de makkelijkste optie. En dat is daar waar het deurslot niet is voorzien van inbraakwerende sloten of beslag. En dat is bij 30% van de achterdeuren en 37% van de voordeuren het geval, zo blijkt uit onderzoek.

Hier kan een inbreker dus nog steeds door middel van ‘cilindertrekken’ het slot gemakkelijk openen. Dat is te voorkomen door het monteren van het juiste deurbeslag. Bijvoorbeeld met beslag met cilindertrekbeveiliging met een SKG*** cilinder.

Hieronder nog wat extra tips op een rijtje.

Zeven tips voor een veilige vakantie

  1. Ga naar inbraakmislukt.nl en check je voordeur, achterdeur en je ramen via ‘Hoe beveilig ik beter?’. Als daaruit blijkt dat je het beste je oude beslag kunt vervangen door beslag met cilindertrekbeveiliging (eigenlijk een minimum-eis), plaats dan dat nieuwe beslag op de achterdeur voor je vertrekt. Dat kost je misschien 70 euro. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam voor ongeveer 50 euro. Daarmee verklein je de kans op inbraak enorm!
  2. Laat ’s avonds niet één lampje aan gaan, maar alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen. Dit geldt ook voor (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
  3. Doe je jaloezieën of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je hele woonkamer overzien.
  4. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. Een krant of open boek of wat kinderspeelgoed op de grond wekken de indruk dat er mensen thuis zijn.
  5. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen. Je kunt ook iemand vragen om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in of naast de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker geen stapels post ziet liggen.
  6. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden. Niet alleen om de plantjes water te geven en het gras te maaien, maar ook om de post uit het zicht te halen. Laat ze de post dan niet in stapeltjes op tafel leggen, maar uit het zicht; in een kast bijvoorbeeld.
  7. Vermeld niet op social media of je antwoordapparaat dat je met vakantie bent.

Onderaan dit bericht vind je nog een video met diverse tips.

Stichting Nationale Inbraak Preventie

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking. Zij hebben als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Zo dragen zij bij aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2021 was dit gedaald tot onder de 23.500.

Cookieinstellingen