Obs Buten de Poorte viert 125-jarig bestaan

Foto: Sam Fish

Een week lang feest bij openbare basisschool Buten de Poorte in Goedereede. De school vierde afgelopen week namelijk haar 125-jarig bestaan. Dat vraagt natuurlijk ook wel om een feestje!

Door Sam Fish

Ruim een eeuw geleden begon het op het Melkdijkje met het Openbaar Lager Onderwijs Goedereede. Om precies te zijn was dat op 6 december 1897. Op 1 november 1974 werd er gestart met de bouw van het nieuwe en huidige schoolgebouw aan De Tuinen. Dit werd geopend op 3 september 1975. Sinds december van datzelfde jaar kreeg de school de naam ‘Buten de Poorte’.

Feest

Zo’n grote verjaardag moet natuurlijk wel gevierd worden. De school heeft daar dan ook een hele week voor uitgetrokken. Dat begon op maandag 20 juni met een reis terug in de tijd. Leerlingen en leerkrachten kwamen in klederdracht naar school. Daar stond oud schoolmeubilair. Er werd in oude stijl les, en straf, gegeven. De kinderen waanden zich echt even in vervlogen tijden. Ze moesten zelfs schrijven op een lei. Dat is wel wat anders dan de laptops en tablets van vandaag de dag.

Maar daar bleef het niet bij. Zo was er een vossenjacht waarin oude ambachten werden vertoond. Er liep zelfs een paus in het gezelschap! Op het schoolplein werden oud-Hollandse spelletjes gespeeld. Er zijn kruukplaetjes gebakken. En het hele feest kwam op vrijdag 24 juni ten einde met een grote reünie.

Uit alle kanten klonken woorden van plezier en klanken van gezelligheid. Het was een feest waar nog lang over gepraat zal worden, zowel binnen als Buten de Poorte.

Cookieinstellingen