Weet wie er voor de deur staat tijdens donkere dagen

Foto: Yale camera

We leven in de donkere maanden van het jaar. Het zonnetje gaat al vroeg onder en komt pas later op. Dat kan ervoor zorgen dat je je minder veilig voelt thuis.

Dat gevoel is niet helemaal onterecht. Van november tot en met februari wordt er immers vaker ingebroken. Dat blijkt elk jaar uit de cijfers van de politie, maar ook uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie. De piek ligt zelfs tijdens de feestdagen.

“We blijven mensen oproepen inbraakpreventie serieus te nemen,” zegt Coen Staal. Hij is voorzitter van de eerdergenoemde stichting. “Je voelt je dan terecht veiliger. Een paar kleine aanpassingen kunnen al een oplossing zijn. Bijvoorbeeld een beterslot, een (deurbel)camera of extra verlichting.”

Digitale hulpmiddelen

Als er ’s avonds wordt aangebeld, doet ruim een kwart van de mensen de deur niet meer open. Zeker als ze niemand verwachten om langs te komen. Ook als de voordeur is voorzien van een raampje is het zicht soms onvoldoende om te zien of het ‘goed volk’ is. Om het maar niet te hebben over de deuren die geen raam of kijkgaatje hebben.

Betere buitenverlichting in combinatie met een digitale deurspion of camera kunnen dan een oplossing zijn. Met die digitale hulpmiddelen kun je op de telefoon zien wie er voor de deur staat. Dan kun je altijd nog besluiten of je de deur open wilt doen of niet.

Feestdagen voor de inbrekers

Goede verlichting zorgt ervoor dat bewoners zich veiliger voelen. Inbrekers voelen zich daarentegen juist minder op hun gemak. Zeker tijdens de feestdagen is het van belang dat het huis er bewoond uit blijft zien. Laat dan niet slechts één of twee lampjes branden, maar zet alles aan wat je normaal ook aan hebt staan.

Voor wie een stap verder wil gaan, zijn er tegenwoordig allerlei vormen van ‘slimme’ verlichting. Daarmee kun je via je smarthome-systeem instellingen voor de verlichting regelen. Voor inbrekers wordt het daarmee minder makkelijk om te zien of bewoners thuis zijn of niet. Ze zullen dat huis dan eerder overslaan. Er zijn immers nog genoeg mensen die een donker huis achterlaten bij vertrek. Dat is een duidelijk signaal voor een inbreker dat er (voorlopig) niemand thuis is.

“Deuren goed op slot doen, goede verlichting en een bewoonde indruk achterlaten. Het klinkt heel logisch,” zegt Staal. “En nog beter is het om eens met de ogen van een inbreker te kijken. Loop op die manier eens een rondje om en door je huis. Tips hiervoor zijn te vinden op www.inbraakmislukt.nl. Met een paar aanpassingen zorg je er zo voor dat je je veiliger voelt. En dat je dat ook daadwerkelijk bent.”

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking. Zij hebben als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Zo dragen ze bij aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Zo werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. In 2020 was dit al gedaald tot onder de 30.000.

Cookieinstellingen