ACM houdt de energiebedrijven goed in het oog

Foto: Afbeelding van Elizaveta Maximova via Pixabay

Confronteert de energieleverancier je vanwege de gestegen gasprijzen tussentijds ‘zomaar’ confronteren met een dure wijziging van het lopende contract? Dat mag niet!

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst erop dat het beëindigen van de levering in de winterperiode (van 1 oktober tot 1 april) sowieso niet is toegestaan.

Waakhond ACM kondigt aan te zullen optreden tegen energiebedrijven die de leveringsovereenkomst met klanten opzeggen. Zeker als de reden van opzegging is dat klanten niet akkoord zijn gegaan met het tussentijds verhogen van het afgesproken tarief. Uit meldingen bij het consumentenloket ACM ConsuWijzer bleek eerder dat enkele bedrijven dat toch dreigen te doen. Bedrijven zijn hier op aangesproken. Maar uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat één daarvan de levering aan consumenten daadwerkelijk stopzet.

Dwangsommen

Het niet bij naam genoemde bedrijf heeft nu een last onder dwangsom aan de broek. Ze moeten de levering van gas en stroom aan consumenten voortzetten volgens het afgesproken vaste tarief. Doet het bedrijf dat niet, dan wordt een dwangsom van 15.000 euro per week in rekening gebracht. Dit heeft een maximum van 45.000 euro.

De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden, aldus de website van de overheidsdienst. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten, zal de ACM ook tegen hen optreden. Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier met de mededeling dat de levering wordt beëindigd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.

Nooit zomaar afgesloten

Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat zij – zeker in de wintermaanden – nooit zomaar worden afgesloten van gas en elektriciteit. Als een energieleverancier toch een contract beëindigt, krijgen consumenten altijd eerst een brief van de lokale netbeheerder. Consumenten met een vast contract kunnen de lokale netbeheerder er dan op wijzen dat zij wel een rechtsgeldig contract hebben. De netbeheerder gaat dit dan na bij de leverancier.