Dichte deur en geen sleutel op zak. Wat nu?

Foto: Afbeelding van Schluesseldienst via Pixabay

Het komt wel eens voor dat je buiten bezig bent en de deur dicht valt. Of je vergeet je sleutel bij vertrek. Wat kun je dan het beste doen?

Je grijpt waarschijnlijk al snel naar je telefoon voor een snelle en betrouwbare oplossing. Je komt misschien een online advertentie tegen van bedrijven die voor veel geld het slot komen vervangen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trad dit jaar meermaals op tegen dit soort misleidingen. De verbood zelfs tijdelijk het adverteren op Google door slotenmakers.

Inmiddels is dat verbod weer opgeheven. Maar er is aan sommige, soms malafide praktijken, geen einde gekomen. Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraak Preventie blijkt dat er gelukkig ook veel goede slotenmakers aan het werk zijn. Maar hoe vind je die als je er met spoed eentje nodig hebt?

Buitengesloten

Bijna 63 procent van de Nederlanders heeft zich wel eens buitengesloten, zo blijkt uit onderzoek. De meesten hebben uit voorzorg een reservesleutel bij hun buren of familie. Zij kunnen zich op die manier weer binnenlaten. Maar dat geldt niet voor degenen die hun sleutel aan de binnenkant van het slot hadden zitten. In de meeste gevallen lukt het dan niet om met een reservesleutel binnen te komen. Dan moet je dus alsnog een slotenmaker bellen.

Verrast door hoge kosten

In totaal moest ruim 6 procent van de buitengesloten mensen een slotenmaker inschakelen. Zij waren over het algemeen tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden. Zo konden ze bijvoorbeeld direct hun huis weer in. En werd het allemaal netjes achtergelaten. Maar meer dan de helft was onaangenaam verrast door de onverwachte hoge kosten.

Voorzorgsmaatregelen

Je kunt diverse voorzorgsmaatregelen treffen om een slotenmaker niet nodig te hebben. Zo voorkom je ook meteen dat je een malafide bedrijf inhuurt. Een slot kan worden voorzien van een cilinder met gevarenfunctie. Ook al zit er dan een sleutel aan de binnenkant, de deur kan wel van buitenaf geopend worden.

Verder zijn er tegenwoordig allerlei slimme sloten. Daarmee kun je de huisdeur met je mobiel, een tag of via een code openen. Mocht je toch een slotenmaker nodig hebben? Kies dan een erkend PKVW-bedrijf. Check ook of het bedrijf lid is van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde.

Ook zijn er tips voor mensen die hun sleutel moeten uitlenen. Dan bestaat er namelijk een kans dat iemand de sleutel stiekem laat bijmaken. Om dit te voorkomen kun je een veiligheidscilinder in je sloten laten zetten. Hiervoor kun je alleen op vertoon van een ‘sleutelcertificaat’ een sleutel bij laten maken.

Stichting Nationale Inbraak Preventie

De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking. Ze hebben als doel de woningbezitters bewuster te maken van goede inbraakpreventie. Op die manier dragen ze bij aan het substantieel verlagen van het aantal inbraken en pogingen daartoe.

De stichting organiseert twee keer per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken. Dat doen ze in het voorjaar en in het najaar. Ze werken samen met diverse bedrijven en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook hebben ze een samenwerking met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie en tips op www.inbraakmislukt.nl.