Nieuw(bouw) project voor Goed voor Goed

Foto: Jaap Reedijk

Binnen Goed voor Goed is er nooit een gebrek aan initiatieven, maar dit laatste nieuwe project is wel een hele bijzondere.

Op de locatie in Oude-Tonge is een houtbewerkingsplaats gevestigd. Hier wordt van alles gebouwd. Van tafels, tot tuindecoratie en nog vele andere dingen. En vanaf nu komt daar een heel nieuw project bij: Tiny Houses!

“Dit wordt het eigenlijk het voorbeeld zoals wij het in de toekomst willen gaan doen,” vertelt Joost van Welsenis enthousiast. “Het is de eerste uitvoering van iets geheel nieuws. In ons circulair ambachtscentrum draait alles om hergebruik en herbestemming. Dat geldt voor zowel de goederen als de grondstoffen. Hoe mooi is het om dan op deze wijze van iets ouds weer iets heel nieuws te bouwen? We hebben inmiddels onze bouwmarkt opgezet met gebruikte materialen en de werkplaats is ingericht. We gaan onze eerste Tiny House bouwen.

Overal te vinden

Tiny Houses zijn niet meer weg te denken uit het huidige woningaanbod. Steeds meer mensen ruilen hun woning in voor een Tiny House ergens op het platteland. De fabricage ervan is niet nieuw, maar met de manier waarop het gebouwd wordt, wil Goed voor Goed zich weldegelijk onderscheiden.

“Natuurlijk gebeurt het allemaal op z’n Goed voor Goed’s .Dat betekent dat we alleen restproducten en gebruikte materialen gebruiken. Die halen we van de milieustraat en uit ons eigen ambachtelijke centrum. Daarnaast hopen we van andere partijen ook restproducten te kunnen gebruiken. We zijn al in gesprek met andere enthousiaste bedrijven.”

Samenwerking

Terwijl het metalen onderstel voor het project naar binnen wordt gereden, zijn anderen al druk bezet met andere materialen. “Hoe wij dit doen is wel echt uniek te noemt,” laat Joost weten. “De hele productie gebeurt door onze eigen medewerkers. Dat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze volgen bijvoorbeeld een opleiding tot timmerman. Maar ook medewerkers die gebruik maken van de dagbesteding werken mee aan het project. We hebben hier een bont gezelschap met ervaring op verschillende gebieden. Het is toch fantastisch dat we de ervaren vakmensen weer kunnen koppelen aan nieuwe talenten?”

Maar het wordt niet alleen gedaan door het team van Goed voor Goed. Ze hebben professionele hulp ingeschakeld van twee eilandelijke architecten. Kees van Wyckhuyse en Joop Bensdorp hebben zich aangesloten bij het project. Zij weten alles van duurzaam en circulair bouwen en zijn daarmee een echte aanwinst. Bovendien is het ook een afstudeerproject van drie studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Zij zijn dan ook nauw betrokken bij de uitvoering.

Wie gaat er wonen?

“We richten ons in eerste instantie op de bewoning door jongeren. Het liefst zien we ze terug op een plek met woonbestemming aan de rand van een dorp. Maar wel graag op Goeree-Overflakkee. Hiervoor voeren wij al gesprekken,” vertelt Joost. “Maar ook voor kleine gezinnen zou deze woonvorm uitermate geschikt zijn. We kunnen de huizen ook schakelen en alles blijft betaalbaar. We verwachten er veel van, want steeds meer mensen kiezen voor een Tiny House. Het is klein, duurzaam en dichtbij de natuur. Het vinden van een woning is zeker voor jongeren een probleem. We hopen daar op deze manier een beetje aan bij te kunnen dragen.”

Het is de bedoeling dat de Tiny Houses zowel beschikbaar worden voor verhuur als verkoop.

goed voor goed onderstel tiny house