Voor deze kamerplanten zijn geen groene vingers nodig

Foto: Afbeelding van Jan Haerer via Pixabay

Kamerplanten mogen eigenlijk in geen enkel interieur ontbreken. Ze zijn populairder dan ooit en hebben veel voordelen.

Maar helaas is niet iedereen geboren met groene vingers. Twee weken je plant geen water geven? Veel planten worden daar niet blij van. Gelukkig zijn er ook planten die heel makkelijk zijn in het onderhoud.

Voordelen kamerplanten

Een groot voordeel van kamerplanten is dat ze bij elke woonstijl passen. Houd je van industrieel? Of ben je juist minimalistisch? Misschien is het bij jou in huis wel een bonte verzameling van kleuren. Wat het geval ook is, planten brengen altijd meer sfeer aan en ze passen binnen elke woonruimte.

Een ander voordeel is dat planten stress kunnen verminderen. Uit onderzoek blijkt dat een huis met veel groen ondersteunt bij het meer ontspannen en vrolijk voelen. Het kan zelfs een positieve invloed op je bloeddruk hebben.

Makkelijke kamerplanten

Sommige mensen denken bij het verzorgen van een kamerplant al snel ‘laat maar zitten’. Voor hen hebben we goed nieuws. Er zijn namelijk een aantal planten die zelfs voor mensen zonder groene vingers goed te verzorgen zijn. We kennen natuurlijk allemaal de cactus met zijn verschillende soorten en maten. Maar er is meer.

Naast de cactus is namelijk ook het vetplantje zo’n typische makkelijke plant. Denk bijvoorbeeld aan het Kruiskuit. Deze vetplant is bijzonder door de bloemen die ontstaan als het plantje in bloei staan.

Lucht zuiveren

Een andere plant die het heerlijk vindt om met rust gelaten te worden, is de Sanseveria. Deze plant is ook wel bekend onder de naam ‘Vrouwentongen’. Ga je drie weken met vakantie? Geen enkel probleem, deze plant overleeft het wel. En dan nóg een pluspunt; hij zuivert de lucht! Sommige planten halen CO2 uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. Zeker in minder goed geventileerde ruimtes doen deze planten het goed.

Nog zo’n kamerplant die vrijwel onsterfelijk is en de lucht zuivert, is de lepelplant. Het maakt voor deze plant niet uit hoe vaak hij water krijgt. Daarbij kan deze plant ook prima in de schaduw staan. Het is dus een uitstekende plant om ergens in de hoek te zetten.

Weinig aandacht

Een andere plant die weinig aandacht nodig heeft, is de Zamioculcas. Deze plant wordt ook wel de studentenplant genoemd. Hij slaat water op in zijn bladeren en heeft hierdoor minder dorst. Wel zo makkelijk.

En ten slotte kun je ook kiezen voor de Dracaena. Ook deze kamerplant kan een tijdje zonder water en staat het liefst (half) in de schaduw. Ook dit is een zuiverende plant. Van deze plant zijn er 120 soorten, dus daar zit vast iets moois tussen.

Goede akoestiek

Ben je nog niet helemaal overtuigd om een kamerplant te nemen? Dan hebben we nog een laatste voordeel voor je. Kamerplanten dragen bij aaneen goede akoestiek in huis. Dit betekent wel dat je voor een wat grotere plant moet kiezen. Of een heleboel kleine plantjes, natuurlijk. Maar hoe groter de planten en bladeren, hoe beter het geluid kan worden geabsorbeerd.