CDA wil meer kansen op hypotheek voor starters

Foto: Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Starters op de woningmarkt moeten meer mogelijkheden hebben om een hypotheek af te sluiten. Dat vindt het CDA.

Banken en andere hypotheekverstrekkers zouden niet alleen op inkomen af moeten gaan. Maar ze moeten ook kijken naar bewijs dat ze al langere tijd een hoge huur kunnen betalen. Ene motie daartoe zal donderdag volgens de CDA steun krijgen van een Kamermeerderheid.

Motie

Julius Terpstra is Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij roept het kabinet op om snel in overleg te gaan met het Platform Hypotheken. Dat heeft al ervaring opgedaan met de verstrekking van hypotheken op basis van huurlasten. Het voorstel krijgt volgens hem steun van een meerderheid van de coalitiepartijen. Ook een deel van de oppositie zou voor zijn.

Duurhuurders

Volgens Terpstra hebben ‘duurhuurders en verplichte thuiswoners’ nu weinig kans om een eerste woning te kopen. Dat komt niet alleen door het woningtekort. Ze kunnen ook vaak geen hypotheek afsluiten door de strenge voorwaarden.

Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning. Toch hebben ze te weinig inkomsten voor een hypotheek. “Terwijl ze soms jarenlang iedere maand een forse huur betalen, in plaats van aflossen.” Starters zouden met een eigen woning een fors lagere maandlast krijgen. Zo bouwen ze dus een eigen vermogen op, in plaats van de hoge huur die ze nu betalen.

Scheef

Terpstra vindt het een scheve situatie. De overheid heeft een plicht om te zorgen voor eerlijke huisvesting.