“Huizenprijzen stijgen dit jaar gemiddeld 4 procent”

Foto: Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Een gemiddelde Nederlandse woning zal dit jaar zo’n 4 procent in waarde stijgen. Vorig jaar was dat ook al 7 procent.

Deze cijfers blijken uit een voorspelling van het Economisch Bureau van ABN AMRO. Makelaarsvereniging NVM rekent dit jaar op een gemiddelde stijging van 4 tot 6 procent.

Sectorspecialisten van de ABN AMRO denken dat het lagere tempo van de prijsstijging mede komt door de mindere steun van de economie. De economische groei zwakt volgens de bank dit jaar af naar 1 procent. Hoewel het tweede inkomen voortaan zwaarder meetelt, mogen gezinnen minder lenen op basis van hun inkomen.

Tekort loopt op

Ook het tekort aan te koop aangeboden woningen zal de huizenprijzen laten oplopen. Huizenkopers hebben volgens de bank maar weinig te kiezen. Vooral in het lagere prijssegment is het woningaanbod erg schaars.

Bij nieuwbouwwoningen speelt verder mee dat de bouwkosten stijgen. Daardoor zijn ook die huizen duurder dan voorgaande jaren. De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen sowieso al sneller dan die van bestaande woningen.

Lagere verkoop

Door deze inschatting rekent de ABN AMRO op een daling van aantal transacties. Ze denken dat er dit jaar 5 procent minder huizen gekocht gaan worden. Hierin zouden ook de strengere milieuregels een rol spelen.

Door die strengere regels zijn er minder bouwvergunningen afgegeven. En dat resulteert dus automatisch in minder huizen die worden opgeleverd. Volgens economen blijft het streefaantal van 75.000 nieuwe woningen ver buiten bereik.

Bron: Nieuws.nl

Reacties